Στην ηλεκτρονική πληρωμή των φόρων στρέφονται ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι. Από τη στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες χρεώνουν προμήθεια κατά την πληρωμή φόρων στα γκισέ οι φορολογούμενοι άλλαξαν τις συνήθειες τους. Πάνω από ένας στους τρεις επιλέγει πλέον να πληρώσει ηλεκτρονικά τις υποχρεώσεις του είτε με κάρτα (χρεωστική ή πιστωτική) είτε μέσω e-banking. Τα ποσοστά των φορολογουμένων που επιλέγουν την ηλεκτρονική τραπεζική για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις αυξάνονται όπως λένε τραπεζικές πηγές. Βέβαια πολλοί επιμένουν να πληρώνουν με μετρητά τους φόρους στα γκισέ για να αποφύγουν τυχόν λάθη κατά την ηλεκτρονική πληρωμή και φυσικά διαμαρτύρονται γιατί οι τράπεζες χρεώνουν έως και 2 ευρώ για κάθε πληρωμή φόρου.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέλει να στρέψει περισσότερους στην ηλεκτρονική εποχή και ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα. Από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τακτοποιούν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους με τις κάρτες τους, χρεωστικές ή πιστωτικές μέσω Taxisnet χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Η σχετική εφαρμογή βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Με την ενεργοποίηση της εφαρμογής, οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό μέσω του e-banking κάθε τράπεζας για να εξοφλούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις όπως για παράδειγμα τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος αλλά θα μπορούν μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) να αναγράφουν τον αριθμό της πιστωτικής ή της χρεωστικής κάρτας και αυτόματα να γίνεται η πληρωμή του φόρου.

Η λειτουργία του συστήματος είναι απλή:

– Οι φορολογούμενοι με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν στο Taxisnet εισέρχονται στον προσωπικό τους λογαριασμό.

– Στη συνέχεια επιλέγουν «Στοιχεία οφειλών». Το σύστημα τους οδηγεί στις βεβαιωμένες οφειλές και την «Ταυτότητα Οφειλής» όπου θα βλέπουν το ποσό της κάθε δόσης που θα πρέπει να καταβάλουν.

Θα υπάρχει ειδική ένδειξη για την απευθείας πληρωμή της οφειλής. Αυτό που θα χρειαστεί να κάνουν θα είναι να πληκτρολογήσουν τον αριθμό της κάρτας τους (χρεωστική ή πιστωτική) και ότι άλλο στοιχείο τους ζητηθεί και αυτόματα θα γίνεται η πληρωμή του φόρου.