Η κούρσα για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα. Το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ μετά τη λήξη της θητείας του Σούπερ Μάριο το 2019 θα έχει το δύσκολο έργο να βάλει τέλος στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και να προχωρήσει έπειτα από πολλά χρόνια στην αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

Η διαδοχή Ντράγκι θα είναι βασικό θέμα στο Eurogroup της Δευτέρας, με τη Γερμανία να θέλει να τοποθετηθεί στη θέση αυτή ένας δικός της άνθρωπος, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν, αναφέρει το Reuters. Καθώς όμως ο Βάιντμαν θεωρείται «γεράκι» που θέλει πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, πολλές χώρες αναμένεται να διαφωνήσουν με μια τέτοια επιλογή, ανέφεραν ακόμη στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ευρωπαϊκές πηγές. Για τον λόγο αυτό μπορεί σήμερα να προβάλλει ως φαβορί αλλά δεν αποκλείονται εκπλήξεις.

Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής της πανίσχυρης Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν ζήτησε χθες ξανά να μπει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο. Μιλώντας μάλιστα στην «Frankfurter Allgemaine Zeitung» άφησε να εννοηθεί ότι οι προσδοκίες των αγορών για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στα μέσα του 2019 είναι ρεαλιστικές.

Η τελική απόφαση για το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου της ΕΚΤ, όταν λήξει η –μη ανανεώσιμη –οκταετής θητεία του Μάριο Ντράγκι τον Νοέμβριο του 2019, αναμένεται σε λίγες εβδομάδες μέχρι τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα μια σειρά σημαντικών αλλαγών αναμένονται στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας αφού προηγουμένως θα έχουν φύγει άλλα κορυφαία στελέχη της. Ανάμεσα σε αυτά ο αντιπρόεδρος Βίτορ Κονστάνσιο, του οποίου η θητεία λήγει τον Μάιο. Το 2019 λήγουν επίσης οι θητείες της επικεφαλής εποπτείας των τραπεζών Ντανιέλ Νουί, του επικεφαλής οικονομολόγου Πέτερ Πράετ και του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Μπενουά Κερέ.

Είναι αναμενόμενο το σκληρό πόκερ μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης για το ποιος θα αναλάβει τα σημαντικά αυτά πόστα. Φαβορί για τη θέση του αντιπροέδρου φέρεται ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος. Εάν τελικά πάρει τη θέση αυτή Νοτιοευρωπαίος, τότε ανοίγει η θέση του προέδρου για Βορειοευρωπαίο όπως είναι ο Βάιντμαν, λένε ευρωπαϊκές πηγές στο Reuters.

Τα στελέχη της ΕΚΤ βρέθηκαν χθες στο προσκήνιο λόγω των παρεμβάσεών τους για να σταματήσει η άνοδος του ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο είπε ότι η πρόσφατη άνοδος του ενιαίου νομίσματος «δεν αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Εβαλτ Νοβότνι.

Οι δηλώσεις αυτές έκαναν το ευρώ να υποχωρήσει λίγο κάτω από τα υψηλά τριετίας έναντι του δολαρίου.