Το χάπι της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ επιχειρεί να χρυσώσει η κυβέρνηση, παρέχοντας εκπτώσεις περίπου 30% στα τιμολόγια ρεύματος 140.000 νοικοκυριών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Τη σχετική τροπολογία κατέθεσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στο νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες που εγκρίθηκε επί της αρχής από τη Βουλή.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, ωφελημένα θα είναι 133.000 νοικοκυριά στη Δυτική Μακεδονία και 8.000 στον Δήμο Μεγαλόπολης, τα οποία θα δουν μια έκπτωση της τάξης των 4,2 λεπτών ανά κιλοβατώρα στο ρεύμα. Εκπτωση που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 27% επί του συνολικού λογαριασμού για καταναλώσεις έως 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, όσο δηλαδή καίει ένα μέσο νοικοκυριό. Την έκπτωση υποχρεούνται να εφαρμόσουν όχι μόνο η ΔΕΗ αλλά όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η έκπτωση χορηγείται ως αντισταθμιστικό ωφέλημα για την περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης εξαιτίας της επιβάρυνσης από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων. Στην πραγματικότητα, η κίνηση εκλαμβάνεται ως προσπάθεια της κυβέρνησης να κατευνάσει τις αντιδράσεις στις κοινωνίες της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης από την επιχειρούμενη πώληση των εκεί μονάδων.

Τη συγκεκριμένη παροχή είχε ανακοινώσει το περασμένο καλοκαίρι ο Πρωθυπουργός από τη Κοζάνη, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου. Τον περασμέ νο μάλιστα Νοέμβριο ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης είχε μιλήσει για δικαίωση όλων των τοπικών φορέων που διεκδικούσαν εδώ και χρόνια το σχετικό αίτημα.

Στην πρόταση μάλιστα που είχε υποβάλει η Περιφέρεια προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητούσε έκπτωση 30% στα νοικοκυριά και 50% στις επιχειρήσεις. Τότε οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κόστος της τάξης των 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνταξη του νόμου για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο στη Βουλή. Ο νόμος θα διευκρινίζει τα πάντα γύρω από τα εργασιακά, αδειοδοτικά ζητήματα για ορυχεία απαραίτητα για την ομαλή τροφοδοσία των μονάδων με λιγνίτη, ζητήματα χρήσης κοινών εγκαταστάσεων από τον ιδιώτη επενδυτή και τη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, κ.ο.κ. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν και στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε χθες το υπουργείο Ενέργειας με τους δανειστές.