Αγορές, πολιτικοί αναλυτές και διεθνής Τύπος στρέφουν για μία ακόμα φορά τα μάτια τους στην Ελλάδα. Διαβλέπουν την προοπτική εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο, εκφράζουν ανησυχία για την επόμενη μέρα, προδιαγράφουν ότι ο δύσκολος δρόμος δεν τελειώνει.

Οι «Financial Times» με χθεσινό τους δημοσίευμα εκτιμούν πως «η έξοδος από τα προγράμματα διάσωσης δεν θα είναι τόσο απρόσκοπτη όσο ελπίζει ο κ. Τσίπρας», εστιάζοντας στις ανησυχίες των Βρυξελλών για τη θεσμική ετοιμότητα της Ελλάδας να εισέλθει στον μεταμνημονιακό της βίο αλλά και στις διαπραγματεύσεις για το δημόσιο χρέος.

Η «Süddeutche Zeitung» από την πλευρά της, σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Μια χώρα δίχως όραμα», εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο έλληνας Πρωθυπουργός έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικεντρώνεται στη διευθέτηση των τελευταίων προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Παρότι ο στόχος είναι το κλείσιμό της στις 22 Ιανουαρίου, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, περίπου δέκα προαπαιτούμενα από τη λίστα των 110 θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα έως τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν αναμένεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η εκκρεμότητα αυτή είναι εις γνώσιν των δανειστών και δεν φαίνεται να προκύπτουν προβλήματα.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΛΛΑ… «Παραμένουμε πολύ αισιόδοξοι με την προοπτική η Ελλάδα να προχωρήσει με το πρόγραμμα» δήλωσε χθες ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ. Η δήλωση αυτή υποκρύπτει και τις δυσκολίες οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν στη συνέχεια, όπως προδιαγράφουν ευρωπαϊκές πηγές, για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου. Τότε αφενός θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον ακριβή χρόνο εφαρμογής των ψηφισμένων διατάξεων για τη μείωση του αφορολογήτου, αφετέρου θα επιχειρηθεί η σύναψη μιας νέας συμφωνίας για τη μελλοντική – αν χρειαστεί – διευθέτηση του χρέους, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και το πακέτο δεσμεύσεων που θα τη συνοδεύει.

Στο θέμα του αφορολογήτου, οι πληροφορίες που δημοσίευσαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ» ανέφεραν πως το ΔΝΤ φέρεται αποφασισμένο να επιβάλει τη μείωσή του στην περιοχή των 5.700-6.600 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών) από το 2019 και όχι από το 2020. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον Μάιο, ενώ ήδη το ΔΝΤ μέσω ανακοινώσεών του, από το καλοκαίρι του 2017, έχει πάρει θέση υπέρ της εφαρμογής του μέτρου από το 2019 και όχι από το 2020. «Εδώ και έξι μήνες, εκτιμάται με πανομοιότυπο τρόπο από τον εγχώριο Τύπο ότι η μείωση του αφορολογήτου θα έρθει νωρίτερα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως «εδώ και επτά μήνες από τη συμφωνία του Eurogroup Ιουνίου 2017 δεν έχει αλλάξει τίποτα. Δεν έχει ζητηθεί τίποτε από κανέναν θεσμό», για να καταλήξει πως «οι εκτιμήσεις δεν αποτελούν είδηση, αποτελούν βεβαίως ευσεβή πόθο της αντιπολίτευσης».

Παρ’ όλα αυτά, οι πληροφορίες επιμένουν ότι στην ατζέντα ΔΝΤ βρίσκεται η μείωση του αφορολογήτου από το 2019.