Οι διαβουλεύσεις για τις διάφορες θέσεις, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα διαρκέσουν σχεδόν δύο χρόνια πριν από την πλήρωση της κάθε θέσης στα τέλη του 2019 – συμπεριλαμβανομένης της προεδρίας της ΕΚΤ, γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης.

Η πρώτη ανάγκη αντικατάστασης είναι αυτή του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Βιτόρ Κονστάνσιο, ο οποίος αποχωρεί με τη λήξη της θητείας του τον Μάιο, ενώ ακολούθως τον Δεκέμβριο, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αντικαταστήσουν την κορυφαία τραπεζικό αξιωματούχο της ΕΚΤ Ντανιελ Νουί.

Στη συνέχεια προκύπτει η αντικατάσταση του κορυφαίου οικονομολόγου της ΕΚΤ Peter Praet, η θέση του οποίου ανοίγει τον Μάιο του 2019 και ακολούθως η αντικατάσταση του Draghi, με τη λήξη της θητείας του τον Οκτώβριο του 2019. Η πλήρωση αυτών των θέσεων έχει ιδιαίτερη πολιτική χροιά στην Ευρώπη, καθώς χώρες με διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωζώνης θα ανταγωνιστούν για την εξουσία. Από την άποψη αυτή, η αντικατάσταση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Κονστανσιο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική κίνηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αντιπροσωπεύουν συνήθως ένα συνδυασμό μιας μεγάλης χώρας και μιας μικρότερης, ποτέ δύο μικρών ή δύο μεγάλων χωρών.

Παράλληλα, υπάρχει παρόμοια τάση για εξισορρόπηση των υποστηρικτών και των σκεπτικιστών σχετικά με τα κίνητρα τόνωσης της οικονομίας, δηλαδή των νότιων χωρών, που τείνουν να τα χρειάζονται και τα υποστηρίζουν, έναντι των βόρειων χωρών, όπου οι προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας δημιουργούν φόβους για αδικαιολόγητα προγράμματα διάσωσης προς τις κυβερνήσεις του Club Med, οι οποίες, σε αντίθεση, θα έπρεπε να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Η Ισπανία πιέζει για να εξασφαλίσει τη θέση του Κονστάνσιο και έχει μια καλή ευκαιρία να πετύχει. Εάν η θέση του αντιπροέδρου πάει σε μια νότια ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ισπανία, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την απαίτηση της Γερμανίας, ως βόρειας χώρας, να αναλάβει τη θέση του Draghi. Η Γερμανία θα μπορούσε να προτείνει τον Jens Weidmann, τον επικεφαλής της Bundesbank και έναν από τους κορυφαίους αντιπάλους του προγράμματος τόνωσης των αγορών ομολόγων, το οποίο ωστόσο έχει υπερψηφιστεί από το 25μελές συμβούλιο της ΕΚΤ. Ο ίδιος ο Weidmann δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς» για να συζητήσει τη διαδοχή του Draghi.

«Η επιλογή του αντιπροέδρου κατά την άποψή μας θα έχει σαφείς επιπτώσεις στην επιλογή του προέδρου της ΕΚΤ το 2019», γράφει ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Γερμανία στην ING. «Με έναν ισπανό αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, θα αυξηθούν οι πιθανότητες για τον πρόεδρο της Bundesbank Jens Weidmann να αναλάβει τη θέση του Mario Draghi στα τέλη του 2019».

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του για τον χαμηλό αριθμό των γυναικών στις κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΚΤ, οι οποίες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο για κάποιαν όπως η Sharon Donnery, αντιπρόεδρο της Τράπεζας της Ιρλανδίας, καθώς η χώρα δεν είχε ποτέ κανέναν στο κορυφαίο συμβούλιο. Η ανησυχία των νότιων κρατών σχετικά με τη σκληρή στάση του Weidmann μπορεί να οδηγήσει τη Γερμανία να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για κάποιον, όπως ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot, ο οποίος έχει παρόμοιες απόψεις, αλλά «έχει υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση από τον Weidmann και, ως εκ τούτου, θα είναι περισσότερο αποδεκτός από τις χώρες του νότου», έγραψε ο οικονομολόγος της Commerzbank, ο Michael Schubert.

Ένας άλλος υποψήφιος για τη θέση του Draghi θα μπορούσε να είναι ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau, αν και η Γαλλία κατείχε το αξίωμα με τον Jean-Claude Trichet, την περίοδο 2003-2011. Επιπροσθέτως, ο Schubert δήλωσε ότι ο επικεφαλής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας Phillip Lane θα μπορούσε επίσης να μπει στο παιχνίδι ως ένας πιθανός διάδοχος του Draghi. Ωστόσο, ο Lane είχε δηλώσει στους Irish Times τον Ιούλιο ότι «δεν είναι χρήσιμο να εμπλακεί σε αυτή τη συζήτηση». Καταλήγοντας, ο Schubert υπογράμμισε ότι «προς το παρόν ο αγώνας για τη διαδοχή του Draghi είναι εντελώς ανοικτός».