Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο Γενς Βάιντμαν. Ο γερμανός πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ προσκάλεσε στα κεντρικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος πήγε στη Φρανκφούρτη με τους σημαντικότερους παράγοντες του τραπεζικού και επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας.

Στο γεύμα εργασίας συμμετείχαν, εκτός του Γιάννη Στουρνάρα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, από την Τράπεζα Πειραιώς ο διευθύνων σύμβουλός της Χρήστος Μεγάλου, από την Εθνική Τράπεζα ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, από την Alpha Bank ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Σπύρος Φιλάρετος καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας. Προσκεκλημένοι στο γεύμα ήταν επίσης κορυφαίοι επιχειρηματικοί παράγοντες, όπως ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος και το μέλος του προεδρείου Μιχάλης Στασινόπουλος, καθώς επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος και ο αντιπρόεδρος Ευθύμιος Βασιλάκης.

Από την πλευρά του ο Βάιντμαν είχε προσκαλέσει στις συναντήσεις σημαίνοντα στελέχη του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου.

Στο γεύμα εργασίας εξετάστηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η γερμανική και η ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με τις συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν τα τραπεζικά συστήματα των δύο χωρών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Από την ελληνική πλευρά δόθηκε βάρος στην παρουσίαση των επενδυτικών δυνατοτήτων που προσφέρει η Ελλάδα μετά τη μακρά περίοδο της ύφεσης και αναλύθηκαν οι θεσμικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν μέχρι τώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤ, τονίστηκε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, όπως και η δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού, επενδυτικού περιβάλλοντος. «Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων είναι καθοριστική προϋπόθεση για τη διαμόρφωση βιώσιμης ανάπτυξης και την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ομαλότητα, καθώς και η βελτίωση της εικόνας της χώρας στη γερμανική και τις διεθνείς αγορές» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ.

Η απόβαση ελλήνων τραπεζιτών και βιομηχάνων στα κεντρικά της Μπούντεσμπανκ στη Φρανκφούρτη ήταν η σημαντικότερη μέχρι τώρα επιχείρηση διασύνδεσής τους με τον γερμανικό χώρο. Στις εκτιμήσεις της Μπούντεσμπανκ για την ελληνική οικονομία καταγράφεται τελευταία μια αισιόδοξη πρόβλεψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η πρωτοβουλία του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη λειτουργεί ενισχυτικά στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της γερμανικής θέσης στις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Αξελ Βέμπερ, που έφυγε έπειτα από μετωπική σύγκρουση για τη διαχείριση της ευρωκρίσης από την ΕΚΤ, ο Βάιντμαν πέρασε στους Γερμανούς την ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι, έχοντας βλέψεις ακόμη και για τη διαδοχή του στην ΕΚΤ.