Μια τρύπα στο λαθρεμπόριο…

Εξι χρόνια φαγούρας. Εξι χρόνια από τότε που ψηφίστηκαν τα μέτρα και παρά τις κατά καιρούς ρητορικές για πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, πολλές από τις διατάξεις του παραμένουν εντελώς ανενεργές και μέτρα όπως η αξιοποίηση των στοιχείων του συστήματος εισροών – εκροών και η τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα και στα πλωτά μέσα έχουν μείνει στα χαρτιά.

Η κυβέρνηση, που έλεγε ότι θα εισπράξει πάνω από 1 δισ. ευρώ και ότι θα βάλει τάξη στον χώρο, ελάχιστα έχει εφαρμόσει από όσα έχουν ψηφιστεί, με τις τρύπες του λαθρεμπορίου να μεγαλώνουν.

Παρά το γεγονός ότι σε όλα τα πρατήρια έχουν εγκατασταθεί συστήματα εισροών – εκροών που μεταδίδουν τα στοιχεία με τις αγορές και πωλήσεις καυσίμων στο υπουργείο Οικονομικών, ουδείς τα διασταυρώνει, ουδείς τα αξιοποιεί.

Την ώρα που το λαθρεμπόριο καλά κρατεί, οι εισπράξεις από τους ελέγχους που διενεργούνται είναι ελάχιστες. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου 2017 στα κρατικά ταμεία είχαν μπει 11,2 εκατ. ευρώ, όταν μόνο το 2014 οι εισπράξεις είχαν ανέλθει σε 11,337 εκατ. και το 2013 είχαν εισπραχθεί 15,474 εκατ. ευρώ. Μεγάλη επιτυχία…

…και στη φοροδιαφυγή

Τα τελευταία χρόνια οι λίστες φοροδιαφυγής όπως Λαγκάρντ, Μπόργιανς, εμβάσματα εξωτερικού πρωταγωνιστούν. Ονόματα και υποθέσεις απασχόλησαν έντονα την πολιτική ζωή. Υποτίθεται ότι θα έφερναν δισεκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο. Ομως ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακες, ενώ ήρθαν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις έκαψαν αφού το μεγαλύτερο μέρος τους έχει πλέον παραγραφεί.

Πόσα έχουν εισπραχθεί από τον έλεγχο που έχει γίνει στις λίστες; Λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Πολύς θόρυβος για το τίποτα…

Τα δύσκολα για τις ΔΕΚΟ

Η ώρα μετρά αντίστροφα για 14 ΔΕΚΟ να μπουν στα γρανάζια του τρίτου Μνημονίου. Είναι ζήτημα χρόνου να αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά οι πρώτες αποφάσεις για τις εταιρείες που μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο. Οι δανειστές πιέζουν για έργο εδώ και τώρα, που σημαίνει από αλλαγές σε πρόσωπα, νοοτροπίες, πρακτικές, έως περιστολές δαπανών, ανακατανομή προσωπικού, αλλαγές σε εσωτερικούς κανονισμούς και εθελούσιες εξόδους, όπου αυτές χρειάζονται. Τα μηνύματα έχουν φτάσει και στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, όπου επίκεινται ανασχηματισμός στο σημερινό μάνατζμεντ, επιχειρησιακά σχέδια που πλέον θα είναι ετήσια, έως δημοσιοποίηση ισολογισμών ανά τρίμηνο ακόμη και για τις μη εισηγμένες. Ο χειμώνας θα είναι θερμός…

Με σενάριο «α λα ΔΕΣΦΑ»

Το σενάριο να πουλήσουν το ποσοστό τους ύψους 35% στη ΔΕΠΑ, μαζί με το μερίδιο 65% του Δημοσίου, όπως δηλαδή έκαναν και στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, φαίνεται ότι προκρίνουν τα ΕΛΠΕ. Μπορεί ακόμη να μην έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αφού ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η αυριανή μορφή της ΔΕΠΑ, δηλαδή τι παρουσία θα έχει στη λιανική του αερίου, και τι θα συμβεί με τον ΔΕΣΦΑ, εντούτοις η παραπάνω προσέγγιση δεν είναι αβάσιμη. Ο λόγος που τα ΕΛΠΕ εξετάζουν να πουλήσουν το ποσοστό τους στη ΔΕΠΑ είναι επειδή δεν έχει νόημα να το κρατήσουν, όσο δεν έχουν λόγο στο μάνατζμεντ, όπως λέει αξιόπιστη πηγή στην εταιρεία. Παρόμοια είχαν σκεφτεί και στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, του οποίου πάντως η ιδιωτικοποίηση θα λειτουργήσει σαν κλειδί που θα ξεκλειδώσει πολλαπλές εξελίξεις στα ενεργειακά. Καταρχήν, η πώληση του ΔΕΣΦΑ, κατά 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, θα καθορίσει και τη μετέπειτα ιδιωτικοποίηση της τελευταίας. Αλλη αξία έχει η ΔΕΠΑ με τον ΔΕΣΦΑ, και άλλη δίχως αυτόν…

Κόκκινο πανί για τους Αλβανούς οι ελληνικές έρευνες για πετρέλαια

Δεν συζητούνται μόνο θέματα αρμοδιότητας υπουργείου Εξωτερικών με την Αλβανία αυτή την περίοδο, αλλά και ενεργειακά. Και όπως ακούγεται, για τους γείτονες μοιάζει περίπου με κόκκινο πανί η απόπειρα εντοπισμού και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, είτε στη θάλασσα (Ιόνιο) είτε στη στεριά (Ιωάννινα, Αρτα/Πρέβεζα). Στο παρελθόν οι Αλβανοί, όχι μόνο είχαν φέρει προσκόμματα σε οποιαδήποτε ερευνητική προσπάθεια χρειάσθηκε κάποιου είδους συνδρομή από τη διοίκησή τους, αλλά είχαν δώσει και άδειες για έρευνες ακόμη και σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παλαιότερα μάλιστα ήταν τέτοια η αντιμετώπιση που συνάντησε εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με σημαντικά assets υδρογονανθράκων στην Αλβανία, ώστε αναγκάστηκε να τα πουλήσει…