Τι είπε σε εκδήλωση του Ναυτικού Επιμελητηρίου

Περισσότερα πλοία με ελληνική σημαία θέλει ο Κουρουμπλής

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2018 21:47 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11/01/2018 21:53 |
Περισσότερα πλοία με ελληνική σημαία θέλει ο  Κουρουμπλής

«Πιστεύουμε ότι τώρα ήρθε η ώρα και οι Έλληνες εφοπλιστές να κάνουν κάτι περισσότερο για τη στήριξη της χώρας. Προσδοκούμε να αποκτήσει η ελληνική σημαία περισσότερα πλοία και καλούμε τους Έλληνες εφοπλιστές, τουλάχιστον ένα ποσοστό των πλοίων τους να έρθει στην ελληνική σημαία» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο πλωτό μουσείο Hellas Liberty.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη στήριξη που παρείχε το υπουργείο στην ποντοπόρο ναυτιλία απέναντι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ μίλησε για συνεχή αύξηση της ελληνικής ναυτιλίας, παρά την κρίση στις ναυλαγορές. Σημείωσε ότι διευκολύνεται η απόκτηση και υπαγωγή πλοίων στην ελληνική σημαία με τη διαδικασία του leasing. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες του υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ΕΕΕ και το Ναυτικό Επιμελήτηριο Ελλάδος ΝΕΕ.
Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στο μέτωπο πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου και με τη συνδρομή της Κύπρου και της Μάλτας, ώστε να χρηματοδοτηθεί για πρώτη φορά η πολιτική εδαφικής συνοχής της ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ευρώπη.

Ο κ. Κουρουμπλής μίλησε για αλματώδη άνοδο του λιμένα Πειραιά, ο οποίος σκαρφάλωσε από την 90η θέση στην 38η παγκοσμίως σε διάστημα 4 ετών, ενώ αναφέρθηκε στα σχέδια του υπουργείου, να γίνει ο Πειραιάς ένα πολύ μεγάλο και υπερσύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο. Σημείωσε ότι χρειάζεται η στήριξη των εφοπλιστών για να αποκτήσει το λιμάνι τόσο μεγάλη υποδομή. Αναφέρθηκε στις ενέργειες του υπουργείου για την αξιοποίηση όλων των λιμανιών της χώρας, μετά την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΠ ΑΕ και της ΟΛΘ ΑΕ. Συμπλήρωσε ακόμα, ότι με συντονισμένες προσπάθειες του ΥΝΑΝΠ και του υπουργείου Τουρισμού, περιορίστηκε μόλις στο 11% η μείωση των επιβατών κρουαζιέρας, μετά τον αποκλεισμό της Αιγύπτου και της Τουρκίας από τους προορισμούς των μεγάλων εταιριών.

Για τη διαχείριση του θαλάσσιου έρματος, είπε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στους εφοπλιστές ζητώντας να χρησιμοποιήσουν ελληνικά εξαρτήματα σε πλοία τους που κατασκευάζονται στο εξωτερικό. «Υπάρχει ελληνική πατέντα σχετικά με τη διαχείριση του έρματος», είπε ο κ. Κουρουμπλής και το υπουργείο εξετάζει την περίπτωση, σε συνεννόηση με το Ναυτικό Επιμελητήριο και την Ε.Ε.Ε., να ζητήσει από το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο να ιδρυθεί στην Ελλάδα μονάδα εμπειρογνωμόνων που θα αξιολογεί τα συστήματα, για να μην υπόκεινται σε περιττές δαπάνες οι πλοιοκτήτες και να προστατεύεται τελικά με αποτελεσματικό τρόπο το περιβάλλον.

Ο υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε ότι την τελευταία τριετία έχουν εγκατασταθεί στη χώρα περισσότερες από 290 εταιρίες ναυτιλιακές και ναυλομεσιτικές, καθώς και ότι τους πρώτους εννέα μήνες του 2017 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα αυξήθηκε κατά 18,3%, δηλαδή περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

1
Γ.Αθανασιάδης
11/01/2018 22:41
Στην πολυετή καριέρα μου ώς ναυτικός,ένα μόνο καράβι μιάς μικρο-εταιρίας είχε ελληνική σημαία.Τα υπόλοιπα των μεγαλο-εφοπλιστών ήταν όλα με σημαίες ευκαιρίας που λένε οι ναυτικοί.Νομίζω ότι εκτός του υπουργού,όλοι γνωρίζουν το γιατί.