Η Εφορία γίνεται αμείλικτη απέναντι στους οφειλέτες και ετοιμάζεται να βγάλει στο ηλεκτρονικό σφυρί τα ακίνητά τους. Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να σπάνε για πρώτη φορά στην ιστορία τους το φράγμα των 100 δισ. ευρώ, πρόκειται να δώσει τη χαριστική βολή σε 4,2 εκατ. νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που υπό το βάρος της υπερφορολόγησης αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους και βρίσκονται σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Οσοι δεν φροντίσουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους προς το Δημόσιο θα δουν σύντομα τα ακίνητά τους να οδηγούνται σε πλειστηριασμό με ένα κλικ. Κατοικίες, οικόπεδα, γραφεία, καταστήματα, αγροτεμάχια θα εκποιούνται πλέον με διαδικασίες εξπρές και όσο όσο.

Τον δρόμο για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και για οφειλές προς την Εφορία ανοίγει διάταξη που ενσωματώνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης το οποίο αναμένεται να κατατεθεί πιθανότατα αύριο στη Βουλή.

ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ. Από το ηλεκτρονικό σφυρί δεν θα γλιτώσει ούτε η πρώτη κατοικία αφού για οφειλές προς το Δημόσιο δεν προβλέπεται κανένα δίχτυ προστασίας. Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση ακινήτου για οφειλές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Η κατάσχεση είναι το πρώτο βήμα των αναγκαστικών μέτρων που λαμβάνουν οι φορολογικές Αρχές για να διασφαλίσουν την είσπραξη της οφειλής.

Το επόμενο βήμα είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων οι οποίοι θα γίνονται ευκολότερα με το πάτημα ενός κουμπιού στα γραφεία των συμβολαιογράφων μακριά από τις εντάσεις και τα επεισόδια που θα εξακολουθούν να καταγράφονται έξω από τα ειρηνοδικεία από τις διάφορες συλλογικότητες και τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών. Δεν θα είναι λίγοι οι οφειλέτες που θα χάσουν τα ακίνητά τους σε χαμηλές τιμές.

Ο νόμος προβλέπει πλέον πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική. Τι σημαίνει αυτό για τους οφειλέτες; Με δεδομένο ότι η αγορά των ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές τιμές σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται πολύ κάτω από τις αντικειμενικές, σε επίπεδα που υπερβαίνουν ακόμη και το 50%, οι πλειστηριασμοί δεν θα κηρύσσονται άγονοι όπως γινόταν μέχρι τώρα. Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πλειοδότες που θα παίρνουν τα ακίνητα των οφειλετών σε σκοτωμένες τιμές.

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ. Μάλιστα, το τίμημα με το οποίο θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα χρέη των φορολογούμενων με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να βρεθούν όχι μόνο να χάσουν τα ακίνητά τους αλλά και συνεχίσουν να οφείλουν στην Εφορία και να παραμένουν ανοιχτοί σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Μέχρι τώρα οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη στην Εφορία ήταν ελάχιστοι. Γινόταν κυρίως για μεγάλους οφειλέτες με χρέη πάνω από 100.000 ευρώ και ως επί το πλείστον κηρύσσονταν άγονοι. Και αυτό γιατί η τιμή εκκίνησης ήταν η αντικειμενική αξία των ακινήτων που σε πολλές περιπτώσεις είναι υψηλότερη από την εμπορική τιμή. Ετσι η αντικειμενική αξία λειτουργούσε ως ασπίδα από τα λεγόμενα κοράκια που επιδίωκαν να χτυπήσουν ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές.

Η διαδικασία αυτή αποτελεί πλέον παρελθόν. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα αρχίζουν να βγαίνουν όσο όσο στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό και τα ακίνητα φορολογούμενων και επιχειρήσεων που χρωστούν στην Εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση το σχέδιο προβλέπει εκποιήσεις 2.000 ακινήτων οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 50.000 ευρώ. Οσο περνάνε οι μήνες ο κλοιός θα σφίγγει περισσότερο και θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα οφειλετών με μικρότερα χρέη.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ . Την ώρα που οι φόροι που αφήνουν απλήρωτους οι φορολογούμενοι σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πατάει ολοένα και περισσότερο το γκάζι των κατασχέσεων βάζοντας στο χέρι τραπεζικές καταθέσεις, μισθούς, ενοίκια και άλλα εισοδήματα. Οι δανειστές έχουν ζητήσει να αυξηθεί ο αριθμός των ηλεκτρονικών κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών που δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους για να περιοριστούν τα χρέη που συνολικά έφθασαν στα 100,739 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.

Η ΑΑΔΕ για να εισπράξει τους βεβαιωμένους φόρους πραγματοποιεί τουλάχιστον 1.000 κατασχέσεις ανά εργάσιμη ημέρα. Μέσω των κατασχέσεων και των ρυθμίσεων που τρέχουν μπήκαν στα ταμεία 4,5 δισ. ευρώ. Τον εφιάλτη των κατασχέσεων έχουν ήδη ζήσει 1.035.296 φορολογούμενοι ενώ ανοιχτοί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης βρίσκονται ακόμη 1.783.856 οφειλέτες οι οποίοι αν δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους θα δουν σύντομα τις τραπεζικές καταθέσεις τους και άλλα εισοδήματά τους να κάνουν φτερά και τα ακίνητά τους να βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι αποκαλυπτικά:

– Νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρωστούν στην Εφορία 100,739 δισ. ευρώ.

– Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017, ανήλθαν σε 11,631 δισ. Οι φόροι δηλαδή που δεν πληρώνουν οι φορολογούμενοι ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα.

– Σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους ή 4.207.117 άτομα έχουν χρέη στην Εφορία. Τον Νοέμβριο ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά περίπου 37.000.

– Η ΑΑΔΕ έχει ήδη επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε πάνω από ένα εκατομμύριο οφειλέτες. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο σε 1.035.296 παρουσιάζοντας μέσα σε έναν μόνο μήνα αύξηση κατά περίπου 21.000 οφειλέτες.

– Ενα στα τρία ευρώ του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που έδειξαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του 2017 έμεινε απλήρωτο. Τον Νοέμβριο εισπράχθηκαν μόλις 901,75 εκατ. ευρώ από δόσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων αντί 1,342 δισ. που έδειξαν τα εκκαθαριστικά.