Μετά την Ιρλανδία και την Πορτογαλία σημαντική ανάκαμψη παρουσιάζει τώρα και η αγορά ακινήτων της Ισπανίας, όπου ήδη καταγράφεται δυναμική επιστροφή εγχώριων αγοραστών και ξένων επενδυτών. Η ανάκαμψη στην αγορά μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί και από τις μισθολογικές αυξήσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων, οι οποίες θα φτάσουν το 4% για το 2018.

Καθώς η οικονομία της Ισπανίας ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, να αλλάξει σελίδα, ο κλάδος των ακινήτων έχει αρχίσει να ανθεί ξανά.

Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών για ακίνητα Savills προβλέπει ότι οι επενδύσεις φέτος στα εμπορικά ακίνητα της Ισπανίας θα αγγίξουν τα 9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τεράστιο άλμα από το 2011, όταν η κρίση είχε φτάσει στο απόγειό της. Εκείνη τη χρονιά οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα στην Ισπανία δεν είχαν ξεπεράσει τα 1,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg. Η καλύτερη χρονιά για τέτοιες επενδύσεις ήταν το 2007, όταν το συνολικό ποσό είχε ανέλθει σε σχεδόν 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Πάνω από το 65% των επενδύσεων αυτών εκτιμάται μάλιστα ότι προέρχεται από το εξωτερικό. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται σε επενδύσεις για ακίνητα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταστήματα και ακολουθούν τα ξενοδοχεία και στη συνέχεια τα γραφεία, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Knight Frank και το Bloomberg, οι αποδόσεις των εμπορικών κέντρων στην Ισπανία φτάνουν πλέον το 4,25% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για αποδόσεις υψηλότερες από τις αντίστοιχες στο Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη ή το Παρίσι που ανέρχονται σε 3,75%.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται και η ζήτηση για κατοικίες, με αποτέλεσμα να ακολουθούν ανοδική πορεία οι τιμές. Οι αυξήσεις σε διάστημα δωδεκαμήνου διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο σε 8,6%. Τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι τιμές των διαμερισμάτων, όπου οι αυξήσεις πλησίασαν το 9%.Οταν η χώρα βρέθηκε μετά το 2010 στη δίνη της κρίσης χρέους αντιμετωπίζοντας σημαντικά οικονομικά προβλήματα, καταγράφηκε και σημαντική βουτιά στις τιμές των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων. Στη συνέχεια όμως ήλθε η ανάκαμψη. Στη Βαρκελώνη πλέον οι τιμές των κατοικιών είναι μόλις 10% πιο χαμηλές από τα ιστορικά υψηλά της χρυσής εποχής του 2007. Στη Μαδρίτη οι τιμές είναι 20% πιο χαμηλές και στη Μάλαγα είναι 25% πιο χαμηλές από τα υψηλά του 2007. Σε άλλες περιοχές πάντως, όπως η Σαραγόσα, οι τιμές είναι ακόμη 50% πιο χαμηλές από τα ιστορικά υψηλά.

Με την οικονομία στη χώρα να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, οι προοπτικές για τα ακίνητα φαντάζουν ευνοϊκές. Η ανάπτυξη φέτος αναμένεται να φτάσει το 3,1% και το 2018 το 2,5%, ξεπερνώντας αρκετά τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα κυβέρνηση και συνδικάτα κατέληξαν σε συμφωνία για μισθολογικές αυξήσεις κατά 4% μέσα στο 2018.