Τα τρία χρόνια έφθασε η αναμονή για την καταβολή επικουρικών συντάξεων, η οποία αυξήθηκε παρά την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων για τον τρόπο υπολογισμού τους που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Πρόκειται επί της ουσίας για στάση πληρωμών στις ψαλιδισμένες έως 20% επικουρικές. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης δεν μπορεί να εφαρμόσει τον μαθηματικό τύπο για την έκδοσή τους με αποτέλεσμα να εκκρεμούν συνολικά 115.000 αιτήσεις, εκ των οποίων 92.500 αφορούν ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

Οπως επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, παρότι έχουν εκδοθεί οι σχετικές εγκύκλιοι, άγνωστο παραμένει πότε θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι μειωμένες επικουρικές, αφού το ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών) δεν είναι ακόμη σε θέση να εφαρμόσει τον νέο μαθηματικό τρόπο υπολογισμού τους. Εκτιμάται ότι επικουρικές κάτω από 160 ευρώ τον μήνα βγάζει ο λογαριασμός για όσους έχουν υποβάλει αίτηση από 1/1/2015 και μετά, ακολουθώντας τον νέο τρόπο υπολογισμού.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. Οι νέες επικουρικές θα εξαρτώνται άμεσα από την οικονομική ύφεση, την ανάπτυξη, την ανεργία, τους μισθούς και τη γήρανση του πληθυσμού. Ο νόμος 4387/2016 προβλέπει ότι από 1/1/2015 η επικουρική λειτουργεί με το σύστημα καθορισμένων εισφορών νοητής κεφαλαιοποίησης (NDC – ατομικοί λογαριασμοί). Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές κάθε ασφαλισμένου αθροίζονται σε έναν νοητό λογαριασμό και τοκίζονται με ένα επιτόκιο, του οποίου η τιμή καθορίζεται με βάση την πορεία της οικονομίας και όχι από κάποια επενδυτική απόδοση. Ετσι, σε περιόδους υφέσεων ο τοκισμός μπορεί να είναι ακόμη και μηδενικός. Το συσσωρευμένο ποσό του νοητού λογαριασμού διαιρείται με έναν συντελεστή ο οποίος λαμβάνει υπόψη το προσδόκιμο ζωής (ράντα ζωής). Η τιμή αυτού του συντελεστή μειώνεται όσο η ηλικία αυξάνεται, δηλαδή δύο ασφαλισμένοι που έχουν καταβάλει τις ίδιες εισφορές, αλλά έχουν διαφορετική ηλικία κατά τη συνταξιοδότηση, θα λάβουν και διαφορετικό ποσό σύνταξης.

Για τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 15/5/2016 και μετά, το ποσό της επικουρικής σύνταξης υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη δύο μέρη. Το πρώτο λαμβάνει υπόψη τον χρόνο ασφάλισης μέχρι τις 31/12/2014 και το δεύτερο μέρος τον χρόνο ασφάλισης από την 1η/1/2015 και μετά. Στο πρώτο μέρος εφαρμόζεται νέος συντελεστής αναπλήρωσης, ο οποίοςκαθορίστηκε στο 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης. Ο συντελεστής είναι μειωμένος κατά 21,25% σε σχέση με αυτόν που ίσχυε πριν από την εφαρμογή του Ν. 4387/2016 (0,57% για κάθε έτος ασφάλισης στους μισθωτούς). Επίσης, οι συντάξιμες αποδοχές επανυπολογίζονται λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο όρο των μισθών από το 2002 και μετά, αναπροσαρμοσμένες με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Παράλληλα, το δεύτερο μέρος της επικουρικής σύνταξης υπολογίζεται σύμφωνα με το σύστημα NDC – ατομικοί λογαριασμοί και τους συντελεστές (ράντες) της υπουργικής απόφασης που δημοσιεύτηκαν στις 20/11/2017.