Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών ελεύθερων επαγγελματιών σε έως 120 δόσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Στη ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν οι επαγγελματίες που έχουν οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.

Η ρύθμιση αφορά μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και θα προβλέπεται σε τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδος. Η ρύθμιση για τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων θα βασίζεται στα κριτήρια της ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων από 20.000 έως 50.000 ευρώ στο πλαίσιο του εξωδικαστικού.

Δηλαδή μετά από αίτηση του ελεύθερου επαγγελματία στις αρμόδιες υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, να προτείνουν λύσεις ρύθμισης οφειλών ανάλογες με αυτές που αποδέχονται ή αντιπροτείνουν στο πλαίσιο της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Δηλαδή οι προτάσεις του Δημοσίου και των Ταμείων, όπως προβλέπεται και από τον νόμο, να κινούνται στο πλαίσιο της δυνατότητας διαγραφής βασικής οφειλής, προστίμων και προσαυξήσεων με την παράλληλη δυνατότητα επιμήκυνσης περιόδου αποπληρωμής με 120 μηνιαίες δόσεις.

Και σ’ αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο θα έχει το κριτήριο της περιουσίας, που αποσκοπεί στο να θέσει εκτός διαδικασίας όσους θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή δεν πληρώνουν τις οφειλές τους παρά το γεγονός ότι διαθέτουν περιουσία προς ρευστοποίηση.