Στην τελική ευθεία η ψήφιση του κρατικού προυπολογισμού για το 2018 που παραδοσιακά λαμβάνει την μορφή της ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Την Τρίτη τα μεσάνυχτα αναμένεται να διεξαχθεί η ψήφιση του προυπολογισμού αφού θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες όλων των πολιτικών αρχηγών και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη χθεσινή του ομιλία λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ από «υπουργός των απολύσεων» διεκδικεί το ρόλο του «πρωθυπουργού – δημοπράτη» καθώς βλέπει το ελληνικό Δημόσιο ως «φιλέτο». «Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων έγινε πράξη με την δική μας κυβέρνηση» τόνισε κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι «εντέχνως απαξίωσαν το Δημόσιο» και επισήμανε «θα είμαστε εδώ του χρόνου για το νέο προϋπολογισμό που θα οδηγήσει στη μετά-μνημονιακή εποχή με σταθερά βήματα».

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε πως το Φεβρουάριο θα ισχύσει η ρύθμιση για τις μετεγγραφές, που θα προβλέπει ότι οι φοιτητές που είναι αδέρφια θα μπορούν να σπουδάζουν στην ίδια πόλη. Η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί άμεσα, είπε ο υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας επιπλέον πως σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, θα μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά τους στην πόλη που είναι η βάση της οικογένειας. Επίσης ανακοίνωσε ότι σήμερα μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία του Πανεπιστήμιου Δυτικης Αττικής.

Ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου απο το βήμα της βουλής τόνισε πως τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017 κατέγραψαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ήδη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω τα δύο πρώτα τρίμηνα και κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το ερχόμενο έτος -πρόσθεσε- θα προχωρήσουμε σε μια σειρά νέων θετικών μεταρρυθμίσεων που θα αφορούν, για παράδειγμα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τη δημιουργία Ταμείου Μικροπιστώσεων, αλλά και την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ξεκαθαρίζοντας ότι θα είναι μεν ένα δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ωστόσο η λειτουργία της δεν θα είναι ανταγωνιστική αλλά θα αποτελέσει συμπληρωματικό βραχίονα στο υπάρχον τραπεζικό σύστημα, όπως συμβαίνει, άλλωστε, με όλες τις περιπτώσεις αναπτυξιακών τραπεζών σε όλον τον κόσμο, ανάλογα βέβαια πάντα με την ιδιαιτερότητα της κάθε χώρας. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομική της ανάταξη και δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις σειρήνες των μικροσυμφερόντων να σταθούν εμπόδιο στην επιτάχυνση της οικονομικής πορείας της χώρας» υπογράμμισε και κατέληξε «Εκείνα που χρειαζόμαστε περισσότερο απ’ όλα είναι η κοινωνική σταθερότητα και η εθνική συνεννόηση για να πετύχουμε το στοίχημα της ανάπτυξης».

Λοβέρδος: Κουστωδία τυχοδιοκτών

«Κουστωδία τυχοδιωκτών» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, καταλογίζοντάς της επικοινωνιακούς, τυχοδιωκτικούς τακτικισμούς.

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε, ότι η κυβέρνηση ψεύδεται και κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που λέει περί ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και προστασία των μικρομεσαίων στρωμάτων ή των συνταξιούχων και των εργαζομένων, τονίζοντας ότι οδηγεί σε συντριβή του ΕΚΑΣ, επιβάλει μεγαλύτερες φοροεπιδρομές, ενώ διαλύει την οικονομία.

«Είστε κυβέρνηση της οπισθοδρόμηση, της ήττας και των εκπτώσεων. Μια κουστωδία τυχοδιωκτών, που για να διασφαλίσει την εξουσία, χρησιμοποιεί ιδεολογήματα ξεπερασμένα και παραβλέπει κάθε έννοια προόδου της οικονομίας» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε:

«Είχαμε αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης μια οπορτουνιστική και τυχοδιωκτική πλειοψηφία. Καινούργια αφηγήματά σας όμως, δεν θα έχουν εκλογική πελατεία. Ούτε ότι θα σας βγάλουμε καθαρά από τα μνημόνια, ούτε ότι σας βγάλαμε από μνημόνια ή σας βγάζουμε, με ενεστώτα διαρκείας. Ακροατήριο πια δεν υπάρχει. Αυτά, ο ελληνικός λαός που ταλαιπωρείτε, δεν τα ακούει. Και η ληξιαρχική πράξη του πολιτικού σας θανάτου θα είναι οι επερχόμενες εκλογές».

Φίλης: Η κυβέρνηση να μην αρκεστεί σε συμφωνία κυρίων για τις τράπεζες

Οριζόντια νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού. «Η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει σοβαρά το θέμα της οριζόντιας νομοθετικής προστασίας της πρώτης κατοικίας, με βάση την αντικειμενική αξία και να μην αρκεστεί στη συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες» είπε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε, ότι «η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των τραπεζών, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν όρια και ίσως και αδιέξοδα, σε αυτή την ονομαζόμενη συμφωνία κυρίων».

«Οι στόχοι που έχουν θέσει οι τραπεζίτες για το 2018-2019, οδηγούν σε πάνω από 40.000 πλειστηριασμούς και ο καθένας κατανοεί ότι από ένα σημείο και μετά οι πλειστηριασμοί δεν θα αφορούν μόνο στρατηγικούς κακοπληρωτές ή μπαταχτσήδες, αλλά φτωχό κόσμο και απλούς ανθρώπους της πρώην μεσαίας τάξης που εξαφάνισε η κρίση» είπε ο Νίκος Φίλης και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πρέπει, ταυτόχρονα με την οριζόντια προστασία, να δει θέματα όπως η μη διενέργεια πλειστηριασμών στην αγοραία, αλλά στην αντικειμενική αξία και τη δυνατότητα να παίρνει ο δανειολήπτης το σπίτι του στην τιμή που θα το εξαγόραζε το fund.

«Κυρίως άμεσα να εξετάσουμε προτάσεις για να συνδυάσουμε την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών με την προστασία από μαζικούς πλειστηριασμούς, που θα έχουν τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο» είπε ο κ. Φίλης.

Δείτε live τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό