Με ένα κλικ άρχισαν να βγαίνουν στο σφυρί τα πρώτα ακίνητα «κόκκινων» δανειοληπτών. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί άρχισαν. Ομως το σχέδιο, το οποίο προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στην κοινωνία και αναταράξεις στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, παραμένει στον αέρα. Αιτία, και οι διαφωνίες που εκφράζουν οι συμβολαιογράφοι των μεγάλων πόλεων της χώρας, οι οποίοι έως τώρα απέχουν από τους πλειστηριασμούς, προκαλώντας έναν ακόμη ισχυρό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μνημονιακή της δέσμευση για διενέργεια χιλιάδων πλειστηριασμών ακινήτων μέσα το 2018.

Οι δανειστές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, καταγράφουν τις καθυστερήσεις που ήδη σημειώνονται και κάνουν σαφές ότι αν δεν τρέξουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ζητά περίπου 3.000 πλειστηριασμούς ακινήτων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους ως προϋπόθεση για τα stress test των τραπεζών, οι οποίες συνολικά για το επόμενο έτος προγραμματίζουν 15.000 – 20.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Οι συμβολαιογράφοι της περιφέρειας θέλουν να γίνονται ηλεκτρονικά, αλλά δεν δέχονται να υπογράψουν με την ιδιωτική εταιρεία τη σύμβαση για την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Διαφωνούν με τον τρόπο που στήθηκε η διαδικασία, δεν συμμετέχουν στην πιστοποίηση και σε όλες τις προκαταρκτικές των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πράξεις και ζητούν την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Με εξαίρεση τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο της Αθήνας – Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσου που ήδη διαθέτει την πλατφόρμα, οι υπόλοιποι οκτώ συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας απέχουν είτε από όλους τους πλειστηριασμούς είτε μόνο από τους ηλεκτρονικούς.

Ετσι, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μπορεί να άρχισαν, αλλά προς το παρόν γίνονται μόνο στα γραφεία πιστοποιημένων συμβολαιογράφων της Αθήνας και του Πειραιά. Οι συμβολαιογράφοι της υπόλοιπης χώρας δεν συμμετέχουν, διαφωνούν και θέλουν η ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΟΧΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ. «Οι πλειστηριασμοί αποτελούν το τελικό στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων. Το τελικό στάδιο απονομής της Δικαιοσύνης. Μπορείς αυτό το κομμάτι της Δικαιοσύνης να το δώσεις σε ιδιώτη; Νομίζω πως όχι» σημειώνει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Γιάννης Κόνσουλας. «Δεχόμαστε απειλές και πιέσεις για να ενταχθούμε στο νέο σύστημα» υπογραμμίζει, για να προσθέσει με έμφαση ότι «εμείς θέλουμε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ζητάμε όμως η ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης διεκδικούμε προστασία της διαδικασίας της διενέργειας πλειστηριασμών και των συμβολαιογράφων αλλά και προστασία της κατοικίας των ευάλωτων – ευπαθών κοινωνικά ομάδων».

Οι συμβολαιογράφοι της περιφέρειας αντιδρούν στην υπογραφή της σύμβασης με τη Newsphone Hellas ή με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που θα μπορούσαν να επιλέξουν οι ίδιοι για να αναλάβει το έργο. Θέλουν το ηλεκτρονικό σύστημα των πλειστηριασμών να ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα πρέπει να εποπτεύει την όλη διαδικασία. Οπως λένε, θα μπορούσε το υπουργείο να αγοράσει την πλατφόρμα που στήθηκε, δοκιμάστηκε και βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.

AΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ. Από την πλευρά τους, οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας που άρχισαν να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δικαιολογούν τη στάση των συναδέλφων τους στους υπόλοιπους δήμους. Την αποδίδουν σε οικονομικούς λόγους και συγκεκριμένα στο υψηλό κόστος που καλούνται να πληρώσουν. Το όλο έργο ης ηλεκτρονικής πλατφόρμας κοστολογήθηκε στα 180.000 ευρώ και έχει σπάσει σε εννέα υποέργα των 20.000 ευρώ το καθένα, γεγονός που επέτρεψε την απευθείας ανάθεσή του στη Newsphone Hellas χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού.

Δηλαδή ο κάθε συμβολαιογραφικός σύλλογος θα πρέπει να πληρώσει 20.000 ευρώ για να διενεργεί ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Και μπορεί για τον Σύλλογο της Αθήνας – Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσου που αριθμεί 1.500 μέλη το κόστος να μην είναι μεγάλο και να είναι διαχειρίσιμο, αλλά για τους υπόλοιπους συλλόγους με πολύ μικρότερο αριθμό μελών θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό.

Ισως στο σημείο αυτό να κρύβεται και η απόφαση που έλαβε πρόσφατα το υπουργείο Δικαιοσύνης για το σχέδιο που θέλει να προωθήσει μια ώρα νωρίτερα στη Βουλή, το οποίο προβλέπει τη διενέργεια μόνο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η εκτίμηση που μεταφέρουν στα «ΝΕΑ» οι συμβολαιογράφοι είναι ότι δεν θα ξαναγίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων στα ειρηνοδικεία. Θα διενεργούνται μόνο εκποιήσεις για διαφορές ιδιωτών, ο αριθμός των οποίων είναι σχετικά μικρός.

Η απευθείας ανάθεση του έργουστον Γιώργο Θεοδόση με το 11880

Τι κοινό, όμως, μπορεί να έχουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, το 11880 και τα πλοία «Fior Di Levante» και «Mare Di Levante»;

Πολλοί ενδεχομένως δεν το γνωρίζουν, αλλά πίσω από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες φιγουράρει το όνομα του ζακυνθινού 54χρονου επιχειρηματία, Γιώργου Θεοδόση.

Το τελευταίο έργο που ανέλαβε η εταιρεία του, η Newsphone Hellas SA, ήταν η δημιουργία της πλατφόρμας για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Το θέμα των ημερών, που δοκιμάζει την κυβέρνηση και έχει γίνει ο εφιάλτης χιλιάδων «κόκκινων» δανειοληπτών οι οποίοι βλέπουν τα ακίνητά τους να βγαίνουν με ένα κλικ στο σφυρί.

Την εταιρεία του Γιώργου Θεοδόση επέλεξε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών – Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου για να στήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών. Το έργο της υλοποίησης του πιλοτικού ηλεκτρονικού συστήματος πλειστηριασμών ανατέθηκε από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο με απευθείας ανάθεση και όχι με μειοδοτικό διαγωνισμό, καθώς το τίμημα δεν ξεπερνούσε τις 20.000 ευρώ. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 6 Ιουνίου 2017 μεταξύ των δυο πλευρών, με το τίμημα να ανέρχεται στα 19.800 ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η πλατφόρμα είναι πλέον ιδιοκτησία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, ο οποίος θα καταβάλει και το τίμημα.

Ερωτηματικά. Για την επιλογή και την ανάθεση του έργου αυτού στην εταιρεία του Γιώργου Θεοδόση ακούστηκαν πολλά. Κυρίως μέσα στη Βουλή, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση και να στρέφουν τα βέλη τους κυρίως στον Σταύρο Κοντονή, λέγοντας ανοιχτά ότι δίνουν το έργο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με απευθείας ανάθεση σε συντοπίτη του υπουργού Δικαιοσύνης. Η κόντρα για το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, όταν ο Σταύρος Κοντονής κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, που χαρακτηρίστηκε «φωτογραφική». Σύμφωνα με αυτή, παρέχεται η δυνατότητα στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, εάν προβαίνουν σε συμβάσεις υπέρ των μελών τους, αυτές να διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο. Να μην υπάγονται δηλαδή πλέον στο δημόσιο λογιστικό όπου υπάγονται όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και να μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε προμήθεια ή αγορά υλικού ή υπηρεσιών, χωρίς καμιά διαγωνιστική διαδικασία.

Η αλήθεια είναι ότι ενδιαφέρον για την ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών δεν εκδήλωσε μόνο η Newsphone Hellas. Από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε η CosmoONE, μέλος του ομίλου εταιρειών ΟΤΕ, που έχει εμπειρία 17 ετών στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και διαθέτει πλούσιο πελατολόγιο με μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Η CosmoONE αρχίζει συζητήσεις με τον πρόεδρο των Συμβολαιογράφων της Αθήνας Γιώργο Ρούσκα και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για τα τεχνικά θέματα υλοποίησης του έργου. Και ενώ ένα από τα τεχνικά ζητήματα, και συγκεκριμένα αυτό της διασύνδεσης των αλλοδαπών πλειοδοτών στην πλατφόρμα δεν είχε ξεκαθαρίσει, η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, κλήθηκε μια πρωία να καταθέσει την προσφορά της. Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν γνώριζε ποιο θα ήταν το κόστος της διασύνδεσης των αλλοδαπών ενδιαφερομένων στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η CosmoONE δεν κατέθεσε προσφορά. Υστερα από αυτό και μέσα σε λίγες ώρες ειδοποιήθηκε ότι το έργο ανατέθηκε στην άλλη εταιρεία, τη Newsphone Hellas.

Η εταιρεία του Γιώργου Θεοδόση δεν είναι άγνωστη στο Δημόσιο. Εχει αναλάβει και έχει υλοποιήσει μια σειρά από έργα του δημόσιου τομέα όπως τη διασύνδεση των ΚΕΠ, τα συστήματα Στρατολογίας, του Ποινικού Μητρώου, του Ειδικού Ληξιαρχείου, το Πληροφοριακό Σύστημα των ΦΕΚ.

Αν γίνει το κλικη διαδικασίαδεν γυρίζει πίσω

Ο Στέφανος Βασιλάκης είναι από τους πρώτους συμβολαιογράφους που πιστοποιήθηκε στο νέο σύστημα και στο γραφείο του έτρεξαν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ηδη έχει ολοκληρώσει πέντε πλειστηριασμούς ακινήτων με επισπεύδουσες τράπεζες και έχει αναρτήσει άλλους 50 με χρόνο διεξαγωγής μέχρι τα μέσα Ιουλίου του 2018.

Είναι ο συμβολαιογράφος που την περασμένη Τετάρτη υποτίθεται ότι σταμάτησαν τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας καταφέρνοντας να ακυρώσουν όπως είπαν έναν ηλεκτρονικό πλειστηριασμό μιας κατοικίας 67 τετραγωνικών μέτρων. Ο Στέφανος Βασιλάκης συναντήθηκε στο γραφείο του με τους Παναγιώτη Λαφαζάνη και Στάθη Λεωτσάκο στους οποίους εξήγησε ότι έβαλε τον πλειστηριασμό του συγκεκριμένου ακινήτου σε αναστολή ύστερα από την ειδοποίηση που έλαβε από την τράπεζα ότι ο οφειλέτης προχώρησε σε ρύθμιση του δανείου του.

Οπως μας εξηγεί «από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός είναι αδύνατον να σταματήσει». Το μόνο που κάνουμε εμείς είναι να πατήσουμε το κουμπί για να ξεκινήσει η διαδικασία. Ολα γίνονται ηλεκτρονικά από το σύστημα.

ΟΙ «ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟΙ»

Οι εγγυητές κινδυνεύουν τώρα να χάσουν τη μοναδική τους κατοικία

Σε πολιορκητικό κλοιό βρίσκονται πλέον και οι εγγυητές κόκκινων δανείων, με κίνδυνο να χάσουν ακόμα και την πρώτη τους κατοικία αν δεν συνεργαστούν με τις τράπεζες για τη διευθέτηση της οφειλής. Ηδη οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει την αποστολή επιστολών με τις οποίες ενημερώνουν και τους εγγυητές, καλώντας τους να εξοφλήσουν άμεσα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις των δανείων που έχουν υπογράψει και τα οποία έχουν γίνει κόκκινα. Δηλαδή να εξοφλήσουν τα υπόλοιπα του δανείου που οφείλονται στην τράπεζα.

Μία εκ των επιστολών αυτών δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Ο συγκεκριμένος εγγυητής – κάτι που ισχύει για όλους – καλείται να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, διαφορετικά η τράπεζα τον ενημερώνει ότι θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες κατά του ιδίου, όπως σε καταγγελία, έκδοση διαταγής πληρωμής, αναγκαστική κατάσχεση και εκποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, ακόμα και της πρώτης κατοικίας του. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι τράπεζες ενημερώνουν τους ενδιαφερομένους ότι εφόσον ολοκληρωθούν από την πλευρά τους όλες οι διαδικασίες και εξακολουθεί να παραμένει ανεξόφλητη οφειλή, οι εγγυητές θα συνεχίσουν να ευθύνονται για το ύψος της απαίτησης που θα έχει απομείνει και μάλιστα εντόκως.

Μία επιπλέον παγίδα με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι ή θα βρεθούν οι χιλιάδες εγγυητές δανείων τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα είναι και το γεγονός ότι μπορεί να χαρακτηριστούν «Μη Συνεργάσιμοι Δανειολήπτες» εφόσον δεν ανταποκριθούν αμέσως στις ειδοποιήσεις των τραπεζών. Ο χαρακτηρισμός και του εγγυητή ως «Μη Συνεργάσιμου», σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος, έχει ως αρνητική συνέπεια την απώλεια της δυνατότητας ένταξης στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη και για τον εγγυητή.

Να σημειωθεί ότι τα πλήρη στοιχεία της επιστολής που δημοσιεύεται είναι στη διάθεση της εφημερίδας.