Μαχαίρια βγήκαν και πάλι για τις Κυριακές αλλά και για την εθιμοτυπική

αργία της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων καθώς υπήρχε η πρόθεση σε

μεγάλο εμπορικό κέντρο να λειτουργήσουν κανονικά τα καταστήματα που

δραστηριοποιούνται εκεί.

Τη λύση για το θέμα της λειτουργίας των επιχειρήσεων την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων που εθιμικά τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά έδωσε με απόφαση της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η οποία υπέγραψε σχετική απόφαση για να είναι επίσημη αργία η ημέρα αυτή.

Η κόντρα όμως για την κυριακάτικη λειτουργιά των καταστημάτων δεν έχει παύσει και την σπίθα για να αναζωπυρωθεί έβαλε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος με ανακοίνωση του μέσω της οποίας ζητούσε προστασία των καταστημάτων για να λειτουργήσουν τις Κυριακές με σκοπό την αποφυγή «γεγονότων, παρόμοιων με αυτά της Κυριακής 5/11/2017 καθώς και προηγούμενων Κυριακών, που αφορούν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Μάλιστα σημείωνε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νομοταγείς επιχειρήσεις δεν είναι μόνο ο αριθμός των Κυριακών που επιτρέπεται να έχουν ανοικτά τα καταστήματά τους αλλά ποιές από αυτές μπορούν να ανοίξουν τα εμπορικά τους σημεία δίχως να παρεμποδιστούν παρανόμως, από τη στιγμή που ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται η νομοθεσία για το άνοιγμα συγκριμένων Κυριακών μέσα στο χρόνο και για το σκοπό αυτό ανέφερε «αιτούμεθα από την ελληνική πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πράξουν τα δέοντα ώστε να περιφρουρηθεί η τάξη και να διασφαλισθεί ήρεμο κλίμα στην αγορά τις επόμενες Κυριακές».

Άμεση ήταν η απάντηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας που εκπροσωπεί τους μικρομεσαίους του λιανεμπορίου η οποία χαρακτήρισε τουλάχιστον «επιπόλαιο» να ζητήσουν τη προστασία της ΕΛ.ΑΣ κατά τη διάρκεια του εορταστικού ωραρίου της χριστουγεννιάτικης αγοράς.

«Προκαλούν χωρίς λόγο και αιτία, εκτός βεβαίως εάν περιμένουν κοσμοσυρροή πελατών και χρειάζονται την Αστυνομία να τους βάλει σε σειρά και τάξη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης . Μάλιστα ο ίδιος επεσήμανε ότι οι τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το 51% των καταναλωτών προτιμούν για Χριστουγεννιάτικες αγορές τα μικρά εμπορικά καταστήματα προσθέτοντας ότι για τις πολυεθνικές αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα εκτιμάται ότι θα έχουν πτωτική κίνηση φέτος τις γιορτές σε 17% από το 25% πέρυσι. Ταυτόχρονα η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι είναι υπέρ της μετατροπής των εθιμικών αργιών της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων σε ημέρες αργίας για το εμπόριο.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει ότι «πρόσφατα περιήλθε σε γνώση μας ότι συγκεκριμένη επιχείρηση, αφού δεν κατόρθωσε να ανοίξει όλες τις αγορές της χώρας τις Κυριακές όπως τη συνέφερε, προτίθεται να ανοίξει τις επιχειρήσεις που στεγάζονται στο «εκπτωτικό χωριό» της, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, μία ημέρα που παραδοσιακά η Ελλάδα αργεί και τα καταστήματα είναι κλειστά, επικαλούμενη την «Boxing Day» σε Αμερική και Αγγλία.

Είναι αυτονόητο ότι μία τέτοια κίνηση, πρώτον θα θέσει σε διακινδύνευση όλο το παραδοσιακό πλαίσιο της αγοράς σε σχέση με τις αργίες, δεύτερον θα δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνισμού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αθήνας, οι οποίες θα δουν ένα μεγάλο μέρος του προσδοκώμενου τζίρου τους να κατευθύνεται προς τα εκεί και τρίτον, θα ανατρέψει στην κυριολεξία όχι μόνο τον εορταστικό προγραμματισμό των εργαζομένων αλλά και τις παραδοσιακές συνήθειες της κοινωνίας μας.