Κερδοσκοπική φούσκα που σύντομα θα σκάσει αποτελούν το bitcoin όπως και το σύνολο των κρυπτονομισμάτων που έχουν εκτοξευθεί σε δημοτικότητα από το 2008 και μετά, όπως προειδοποιούν ολοένα περισσότεροι οίκοι και αναλυτές.

Λίγα 24ωρα μετά τα καμπανάκια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και της Επιτροπής Χρηματιστηρίων Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων ότι οι μικροεπενδυτές εκτίθενται στον κίνδυνο μιας φούσκας, μια νέα προειδοποίηση ήρθε από την ελβετική τράπεζα UBS.

Σύμφωνα με την UBS, το ενδιαφέρον για το bitcoin παραμένει έντονο μετά και τα κέρδη πάνω από 1.600% που έχει σημειώσει φέτος, ωστόσο οι προοπτικές του είναι αμφίβολες καθώς το κρυπτονόμισμα έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας κερδοσκοπικής φούσκας.

Αλλωστε ο υψηλός του τζίρος έναντι της περιορισμένης του χρήσης στον πραγματικό κόσμο δείχνει σύμφωνα με την UBS ότι πολλοί αγοραστές επιδιώκουν κερδοσκοπικό όφελος. Επίσης, όπως πολλοί χρηματοπιστωτικοί οίκοι, έτσι και η UBS εκφράζει τις αμφιβολίες της σχετικά με την αξία του bitcoin ως συναλλακτικού εργαλείου και εναλλακτικού του νομίσματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι την περασμένη εβδομάδα η πλατφόρμα διανομής παιχνιδιών Steam απέρριψε το bitcoin ως επιλογή πληρωμής λόγω των υψηλών προμηθειών συναλλαγής και της έντονης μεταβλητότητας.

Κατά την άποψη της UBS, η αύξηση της δημοφιλίας των κρυπτονομισμάτων και του ράλι των τιμών τους είναι μια κερδοσκοπική φούσκα, αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα κορυφωθεί.

ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ. Σε αυτούς που αποκαλούν φούσκα το bitcoin προστέθηκε χθες και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ. «Η κερδοσκοπία στο bitcoin έχει μετατρέψει το κρυπτονόμισμα στη μεγαλύτερη φούσκα της οικονομικής ιστορίας» σχολίασε στο twitter. «Πρέπει να μείνετε μακριά από αυτή την κερδοσκοπία, ακριβώς όπως το bitcoin αυξάνεται υπερβολικά το ίδιο εύκολα θα μπορούσε να συντριβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας και πρώην στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch στο Λονδίνο, ο Σιμσέκ προστέθηκε κι αυτός στη λίστα των πολιτικών ανά τον κόσμο που εκφράζουν ανησυχία για το ψηφιακό νόμισμα μετά το πρωτοφανές ράλι των τελευταίων μηνών. Σημειωτέον ότι η αξία του bitcoin έχει πολλαπλασιαστεί περισσότερο από 17 φορές φέτος φτάνοντας στα 17.578 δολάρια.