Τη σκανδάλη των επιτοκίων πάτησε και πάλι η Γέλεν, προχωρώντας στην τρίτη φετινή αύξηση, μετά τα σημάδια ότι η αμερικανική οικονομία ενισχύεται με έντονο ρυθμό, τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας, αλλά και ενώ οι Ρεπουμπλικανοί ετοιμάζονται να ψηφίσουν μείωση φορολογίας ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων.

Η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 0,25%, στο 1,25% με 1,50%, προαναγγέλλοντας τρεις ακόμη αυξήσεις μέσα στο 2018, λόγω των ολοένα και πιο ισχυρών ενδείξεων ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

«Η αλλαγή αυτή υπογραμμίζει ότι η Fed αναμένει πως η οικονομία θα συνεχίσει να ενισχύεται με μέτριο ρυθμό και η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τους εργαζομένους όπως και αύξηση των μισθών» ανέφερε η Τζάνετ Γέλεν για την αμερικανική οικονομία στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Σχολιάζοντας ωστόσο τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Τραμπ, ανέφερε ότι θα προσφέρει κάποια τόνωση στην ανάπτυξη, αλλά ο αντίκτυπος που θα έχει το φορολογικό πακέτο στην οικονομία παραμένει αβέβαιος.

Στην πράξη, αυξάνοντας τα επιτόκια η Fed επιχειρεί να περιορίσει το κίνητρο σε καταναλωτές και επιχειρήσεις να συνεχίσουν να δανείζονται, προκειμένου να διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης σε βιώσιμα επίπεδα. Με άλλα λόγια, επιθυμεί η οικονομία να αναπτυχθεί με τέτοιον ρυθμό, ώστε να μην αυξάνεται ο πληθωρισμός πάνω από το όριο του 2% σε ετήσια βάση. Εδώ και αρκετούς μήνες τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ είναι ακόμη καλύτερα απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες η αμερικανική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Στο τέταρτο τρίμηνο η ανάπτυξη κινείται με ρυθμό 2,9% σύμφωνα με εκτιμήσεις της Atlanta Fed και ενώ τα δύο προηγούμενα τρίμηνα βρισκόταν πάνω από το 3%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fed, η ανάπτυξη θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2018, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,1%. Ταυτόχρονα, η ανεργία, η οποία τον Νοέμβριο κινούνταν στο 4,1%, καθώς προστέθηκαν 228.000 νέες θέσεις εργασίας, προβλέπεται το 2018 να μειωθεί περαιτέρω στο 3,8%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 4,1%.

Την ίδια όμως στιγμή, ο πληθωρισμός παραμένει κατά περίεργο τρόπο υποτονικός, με τη Fed να προβλέπει ότι φέτος θα κλείσει στο 1,5%, του χρόνου στο 1,9%, και το 2019 στο 2%. Το γεγονός ότι και του χρόνου ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω του στόχου για 2%, ίσως εξηγεί και την απόφαση της Fed να διατηρήσει τις αρχικές της προβλέψεις για τις αυξήσεις των επιτοκίων. «Η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να κατανοήσει πλήρως τις δυνάμεις πίσω από τον πληθωρισμό», είπε χαρακτηριστικά η Γέλεν.

Σημειωτέον ότι η Fed δέχεται εδώ και καιρό πιέσεις από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι δεν θα επιθυμούσαν τα πλεονεκτήματα της επικείμενης μείωσης των φόρων να αντισταθμιστούν από την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Τζέρομ Πάουελ, κατά την προ μηνός ακρόασή του στο Κογκρέσο, επιχείρησε να μην πάρει θέση σχετικά με την επίπτωση του φορολογικού νομοσχεδίου στην οικονομία.