Με όπλο προωθητικές ενέργειες αλλά και προσφορές σε συγκεκριμένα είδη οι έμποροι ξεκινούν από την Παρασκευή το εορταστικό ωράριο. Παρ’ ότι οι προοπτικές δεν διαγράφονται ευνοϊκές στόχος τους είναι φέτος να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα από πέρυσι. Στο διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων το εμπόριο παραδοσιακά πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου τζίρου του.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) ο τζίρος τον φετινό Δεκέμβριο φαίνεται ότι διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 4 δισ. ευρώ, που ήταν ο φετινός στόχος, έναντι 4,1 δισ. το 2016 και 6,43 δισ. το 2015. Η οικονομική κρίση έχει δείξει για τα καλά τα δόντια της όλα αυτά τα χρόνια αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι το 2008 ο τζίρος των γιορτών ξεπερνούσε τα 20 δισ. ευρώ. Από τα Χριστούγεννα του 2009, τα τελευταία δηλαδή πριν η χώρα μπει στα Μνημόνια, ο τζίρος στο εμπόριο έχει υποχωρήσει κατά 75%. Για τις εμπορικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους, προβληματίζουν τα χαμηλά εισοδήματα, η υψηλή φορολόγηση των καταναλωτών και οι αυξημένες υποχρεώσεις που για πολλούς συσσωρεύονται στο τέλος της χρονιάς. Αλλωστε χρόνο με το χρόνο μειώνεται το συνολικό ποσό που οι καταναλωτές διαθέτουν για τις γιορτινές αγορές και όπως δείχνει η πρόσφατη έρευνα της Deloitte φέτος ο προϋπολογισμός θα είναι ελαφρώς μειωμένος στα 450 από 457 ευρώ που ήταν το 2016. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα από τα 450 ευρώ που εκτιμούν ότι θα ξοδέψουν φέτος, τα 157, δηλαδή το 35%, θα δαπανηθούν για την αγορά τροφίμων, τα 136 για την αγορά δώρων, 82 για ταξίδια και 75 για διασκέδαση.

Παραδοσιακά στις γιορτές των Χριστουγέννων η αγορά πραγματοποιεί το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου σε συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών όπως των παιχνιδιών όπου οι πωλήσεις των γιορτών καλύπτουν περισσότερο από το 70% του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων αλλά και των ειδών ένδυσης και υπόδησης πάνω από το 50%.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΡΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ. Αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή η αγορά μπαίνει και επισήμως σε γιορτινούς ρυθμούς καθώς ξεκινά το εορταστικό ωράριο το οποίο θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου. Μάλιστα φέτος τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν και τρεις Κυριακές, στις 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου. Τις δύο πρώτες, το προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας ωράριο προβλέπει λειτουργία από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την τελευταία, που είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Ο Σύνδεσμος Λιανεμπορικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) ανακοίνωσε για τα μέλη του ωράριο και τις τρεις Κυριακές από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Για τις άλλες ημέρες τα εμπορικά καταστήματα από είναι ανοικτά μεταξύ 9 π.μ. και 9 μ.μ. Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα καταστήματα στις 25 και 26 Δεκεμβρίου, που είναι αργία, την Πρωτοχρονιά και στις 2 Ιανουαρίου. Πάντως για την λειτουργία των Κυριακών οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους καθώς σε αρκετές περιπτώσεις καταστρατηγείται η εργατική νομοθεσία.