Η Κομισιόν ανεβάζει διαρκώς τον πήχη των μεταμνημονιακών μεταρρυθμίσεων, δείχνοντας έναν μακρύ δρόμο σπαρμένο με πολυετείς δεσμεύσεις. Ο ESM από την πλευρά του χαμηλώνει διαρκώς τον πήχη των προσδοκιών μελλοντικών παρεμβάσεων στο χρέος, αναδεικνύοντας την ελάφρυνση που έχει προσφερθεί ήδη στην Ελλάδα μέσω των βραχυχρόνιων μέτρων διευθέτησής τους. Σταθμίζοντας δεδομένα, απαιτήσεις, προσδοκίες και τα μηνύματα της αγοράς, οι αναλυτές επιχειρούν να προβλέψουν τα εκλογικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες φέρνοντας στο προσκήνιο ενδεχόμενες εκλογές εντός του 2018. Είτε πριν σφραγιστεί το επόμενο πρόγραμμα ελληνικών δεσμεύσεων, εντός του πρώτου εξαμήνου, είτε μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στο τέλος του επόμενου έτους, πριν εφαρμοστούν τα νέα σκληρά μέτρα για συντάξεις και αφορολόγητο.

Στο συνέδριο Capital Link το οποίο πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της Κομισιόν στη διαπραγματευτική ομάδα των δανειστών, επανέλαβε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων θα είναι μακρύς, δεδομένου ότι «μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη θα χρειαστεί τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμα χρόνια». Οπως προκύπτει και από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, οι δανειστές θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο τη δέσμευση όχι μόνο της σημερινής αλλά και των επόμενων κυβερνήσεων στη μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων αλλά και των μέτρων που επιβλήθηκαν στα χρόνια του Μνημονίου, μαζί με ένα πακέτο νέων μεταρρυθμίσεων τα επόμενα πολλά χρόνια.

Στο παζάρι αυτό, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης –καλώς εχόντων των πραγμάτων στο τέλος Ιανουαρίου 2018 -, κομβικό σημείο στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαδραματίσουν οι δεσμεύσεις μελλοντικών διευθετήσεων στο ελληνικό δημόσιο χρέος.

ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ. Παρακολουθώντας την τοποθέτηση του εκπροσώπου του ESM στο κουαρτέτο, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, οι προσδοκίες θα πρέπει να είναι μετρημένες. Ο Νικόλα Τζιαμαρόλι ανέδειξε την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των βραχυχρόνιων μέτρων καθώς αναμένεται πως θα οδηγήσουν σε μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 25 μονάδες έως το 2060, έναντι 20 μονάδων που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Κατά το σκεπτικό του ESM, το οποίο αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα έχει αναλύσει ο επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ, οι παρεμβάσεις αυτές είναι επαρκείς για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.

Αναλυτές και διεθνείς οίκοι από την πλευρά τους αρχίζουν ολοένα και εντονότερα να συζητούν για τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. Η γερμανική Deutche Bank με χθεσινή της ανάλυση σημειώνει πως μια επιτυχής έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών το τέταρτο τρίμηνο του 2018, δεδομένου ότι το 2019 αναμένεται η ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων (σίγουρα οι περικοπές στις συντάξεις, ενδεχομένως και η νέα μείωση του αφορολογήτου).

Εναλλακτικά οι αγορές σταθμίζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες νωρίτερα, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018. Η Citi εκτιμά πως η κυβέρνηση «δεν θα ρισκάρει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές (και να τις χάσει) το πρώτο εξάμηνο του 2018» με το εξής αιτιολογικό: η οδύσσεια του προγράμματος διάσωσης φτάνει στο τέλος της, κάτι που θα έχει πολιτικά οφέλη, η χώρα έχει ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές και τα πιο δύσκολα μέτρα έχουν ήδη περάσει.