Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία μια ανάσα από τα 100 δισ. ευρώ και σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους να χρωστάει στο Δημόσιο, βρίσκεται στα σκαριά ο Μεγάλος Αδελφός για τους οφειλέτες.

Σχεδόν 8,5 εκατ. φορολογούμενοι θα αποκτήσουν ηλεκτρονικό προφίλ οφειλών μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται από τις φορολογικές Αρχές. Από τη στιγμή που μια οφειλή θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη, ο ελεγκτικός και εισπρακτικός μηχανισμός με το πάτημα ενός κουμπιού θα έχει πλήρη εικόνα για τις πληρωμές, τις ρυθμίσεις ή τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στη συνέχεια με αυτοματοποιημένες διαδικασίες θα προχωρά στην είσπραξη της οφειλής ή της επιβολής των αναγκαστικών μέτρων. Σε πρώτη φάση οι οφειλέτες θα λαμβάνουν ραβασάκι για να τακτοποιήσουν το χρέος τους. Σε όσους δεν ανταποκρίνονται θα ενεργοποιούνται αυτόματα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ή και αυτεπάγγελτους συμψηφισμούς.

Το σύστημα θα παρακολουθεί μέσω διασύνδεσης με όλες τις άλλες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (Κτηματολόγιο, Ληξιαρχείο, Δημοτολόγιο, Εργάνη, τράπεζες, Χρηματιστήριο ΓΕΜΗ κ.ά.) και με τον Τειρεσία την οικονομική καθημερινότητα των οφειλετών του Δημοσίου. Για κάθε οφειλέτη θα διαμορφωθεί μια πλήρης εικόνα συναλλακτικής συμπεριφοράς και θα επιλέγονται τα πιο κατάλληλα μέτρα άμεσης είσπραξης χρεών ακόμη κι αν δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προκήρυξε ηλεκτρονικό ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για το έργο «Αυτοματοποίηση και κεντρικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη εργαλείων για την αποδοτικότερη διαχείριση και συλλογή οφειλών» και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν προσφορές μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2018

Το νέο σύστημα θα είναι σε θέση να συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες που σήμερα είναι διάσπαρτες σε διάφορες ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα της ΑΑΔΕ, από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και το Περιουσιολόγιο έως τις καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, το Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, το Πληροφορικό Σύστημα Αυτοματοποιημένης Επεξεργασίας, αλλά και το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της ΕΕ καθώς και πληροφορίες από τρίτους. Θα ενσωματωθούν και θα αξιοποιηθούν παράλληλα όλες οι παρεχόμενες από τον νόμο δυνατότητες για τη συλλογή πληροφοριών από τρίτους (ασφάλειες, τράπεζες, συμβολαιογράφους, μητρώο ΑΕ και ΕΠΕ).