Δεν αρέσουν στον αμερικανό πρεσβευτή οι επενδυτές του ΟΛΘ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/12/2017 14:32 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 05/12/2017 14:42 |
Δεν αρέσουν στον αμερικανό πρεσβευτή οι επενδυτές του ΟΛΘ

Τη δυσαρέσκειά του για τους επενδυτές του ΟΛΘ εξέφρασε με παρέμβασή του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα.

Από το βήμα του συνεδρίου ο αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευση του προτιμητέου επενδυτή και των κεφαλαίων του.

Χαρακτηριστικά ο Πάιατ υπογράμμισε ότι «οι αμερικανικές εταιρείες φέρνουν τη διαφάνεια και τα υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και αναζητούν το ίδιο από τους Έλληνες εταίρους τους. Και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά. Έχουμε δει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα, όπως στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου είναι ασαφές ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιώτες επενδυτές και από πού προέρχονται τα χρήματά τους».

Πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι ο κ. Πάιατ αναφέρονταν στην παρουσία Ιβάν Σαββίδη στην κοινοπραξία που κέρδισε τον διαγωνισμό και στην εμπλοκή ρωσικών κεφαλαίων που συνεπάγεται η παρουσία του.

Υπενθυμίζεται ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προτιμητέος επενδυτής είναι επιχειρηματικό σχήμα που απαρτίζεται από το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Innvest Εquity Partner, τη γαλλικών συμφερόντων Terminal Link και την Belterra Investments συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη.

Ο αμερικανός πρεσβευτής συμπλήρωσε με νόημα ότι υπάρχουν και επιτυχείς αποκρατικοποιήσεις, όπως έδειξε η εμπειρία με την γερμανική Fraport, όπου σημείωσε ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση είναι επιτυχής, κάτι που διαπιστώνουν καθημερινά οι χρήστες των αεροδρομίων.

Κατά την ομιλία του, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα στον κλάδο της ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο, αν και όπως τόνισε, η γραφειοκρατία είναι ακόμη το πρόβλημα που απασχολεί τους επενδυτές. Όπως είπε, η Ελλάδα θα αποτελέσει την τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Πολωνία και τη Λιθουανία, στην οποία οι ΗΠΑ θα εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

2
Ε.Ε.Δ.
05/12/2017 17:01
Απο της εποχης του Μ. Κωνσταντινου ειχεν γινει αντιληπτη η γεωστρατηγικη σημασια της Θεσσαλονικης. Η χρησιμοποιησις τοτε των κοιλαδων των μεγαλων ποταμων της κεντρικης Ν.Α. Ευρωπης υπο των μεταναστευοντων βαρβαρων λαων της Κε ντρικης και Ανατολικης Ευρωπης τον εξηναγκασε οπως επελεγε το Βυζαντιον ως την θεσιν δια την νεαν πρωτευουσαν της Ρωμαϊκης Αυτοκρατοριας. Σημερον, εαν επιβεβαιωθηι η εγκυροτης της μελετης των ΗΕ απο της δεκαετιας 1980, του εφικτου της διασυνδεσεως της Θεσσαλονικης μετα του πλωτου συστηματος μεταφορων της Κεντρικης και Ανατολικης Ευρωπης, το αρχαιον μειονεκτημα καθισταται γεωστρατηγικον πλεονεκτημα εναντι της Κωνσταντινουπολεως. Η Θεσσαλονικη θα καταστηι εις την Μεσογειον η πυλη των πλεον ευθηνων μεταφορων προς την Ευρωπην και εξ' αυτης, των θαλασσιων και πλωτων μεσων. Προς τουτο η παρουσια τοσον των Γαλλων και των Γερμανων οσον και των Ρωσσων επενδυτων ειναι οχι απλως ορθη αλλα απολυτως αναγκαια.
ΣΥΧΤΙΡΙΖΑ
05/12/2017 22:30
ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΒΛ. ΤΡΑΙΝΟ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ , ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΞΕΡΕΙΣ . ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ,ΤΟΥ ΟΣΕ ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ . ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΛΙΜΗΝ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΘΕΤΟ ΑΞΟΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΚΟΜΒΟ .