Ο λευκός καπνός βγήκε τελικώς χθες από τις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέλεξαν τον πορτογάλο ομολόγό τους Μάριο Σεντένο πρόεδρό τους για τα ερχόμενα τουλάχιστον δυόμισι χρόνια. Ο Μάριο Σεντένο διαδέχεται τον απερχόμενο πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις 13 Ιανουαρίου του 2018. Απαιτήθηκαν δυο γύροι για την εκλογή του, ενώ αντίπαλοί του ήταν η Κεντροδεξιά λετονή Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα, ο Σοσιαλδημοκράτης σλοβάκος Πέτερ Καζιμίρ και ο Φιλελεύθερος λουξεμβούργιος Πιερ Γκραμένια, με τον οποίο αναμετρήθηκε στο δεύτερο γύρο ενώ οι άλλοι δυο είχαν αποσυρθεί.

Η επικράτησή του ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη και χαιρετίστηκε τόσο από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, που σε ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο για το τέλος των πολιτικών λιτότητας στην ευρωζώνη, όσο και από τους Οικολόγους Πράσινους. Είχε επίσης τη στήριξη όλων των χωρών της Νότιας Ευρώπης.

«Mε τιμά η εκλογή στη θέση του προέδρου του Eurogroup», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και επεσήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη σύγκλιση των οικονομιών της και να οικοδομηθεί μια ευρωζώνη πιο ανθεκτική. Πρόσθεσε ότι βασικό του καθήκον είναι να διατηρήσει την ενότητα του Eurogroup και να συνεχιστεί η συζήτηση για την εμβάθυνση της ευρωζώνης λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος.

Ο Μάριο Σεντένο, είναι 51 ετών, καθηγητής Οικονομίας και νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της Πορτογαλίας. Στους οικονομικούς κύκλους της Λισαβόνας τον περιγράφουν ως ένα άνθρωπο του Κέντρου ή Φιλελεύθερο λόγω των θέσεών του υπέρ μιας μεγαλύτερης ελαστικότητας στην αγορά εργασίας.

Σήμερα θεωρείται ότι έχει μεγάλη βαρύτητα στην ομάδα του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση κάνοντας συμμαχία με το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τον πορτογάλο υπουργό Οικονομίας «φιλικό» και «συμφιλιωτικό». Παράλληλα, θεωρείται το πρόσωπο χάρη στο οποίο η οικονομία της Πορτογαλίας ανέκαμψε, καταφέρνοντας να επανακτήσει ένα μέρος της αγοραστικής δύναμης που είχαν χάσει οι Πορτογάλοι την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Η θέση του προέδρου του Eurogroup θεωρείται κλειδί και για τις συζητήσεις που αναμένεται να γίνουν τους επόμενους μήνες για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση αφού πάντως ολοκληρωθούν οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία που μαζί με τη Γαλλία θα έχουν τον πρώτο λόγο στη χάραξη της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής.