Στην τελική ευθεία για την εκλογή του νέου προέδρου της και με θητεία τουλάχιστον δυόμισι ετών εισήλθε από χθες η ευρωζώνη, με τον πορτογάλο υπουργό Οικονομικών Μάριο Σεντένο να εμφανίζεται «γκανιάν».

Χθες έληξε η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων και εκτός του Σεντένο υποψήφιοι δήλωσαν η υπουργός Οικονομικών της Λετονίας Ντάνα Ρεζνιέτσε-Οζόλα, του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια και της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ. Η ψηφοφορία είναι μυστική και θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τους υποψηφίους να γνωστοποιούν τις προτεραιότητές τους για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί με απλή πλειοψηφία (τουλάχιστον δέκα ψήφοι). Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο δέκα ψήφους θα υπάρξει δεύτερος γύρος, ενδεχομένως δε και τρίτος. Με τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) να κατέχουν ήδη τις τρεις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ (προεδρίες του Συμβουλίου, της Επιτροπής και της Ευρωβουλής), προβάδισμα για τη θέση του νέου προέδρου του Eurogroup έχουν οι υποψήφιοι από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστες, δηλαδή ο Σεντένο και ο Καζιμίρ. Ο Σεντένο εμφανίζεται επικρατέστερος διότι σύμφωνα με πληροφορίες έχει τη στήριξη της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας κ.ά.

ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ. Η Γερμανία που εξακολουθεί να μην έχει συγκροτήσει κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί. Τον περασμένο Μάιο, ωστόσο, καθώς η Πορτογαλία αναμενόταν να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε τον Σεντένο «Ρονάλντο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ». Ο Πορτογάλος υπουργός είναι οικονομολόγος με σπουδές στο Χάρβαρντ, αλλά θεωρείται άπειρος και άχρωμος από πολιτική άποψη. Στα υπέρ του είναι η ισχυρή ανάκαμψη της Πορτογαλίας, που καταγράφει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας και το δημοσιονομικό της έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πολλές δεκαετίες.

ΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΦΩΝΕΣ. Εντούτοις στο χώρο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς πολλοί υποστηρίζουν ότι ένας υπουργός από μια χώρα που μπήκε σε πρόγραμμα διάσωσης εξαιτίας πολιτικών λαθών του παρελθόντος δεν πρέπει να κερδίσει αυτή τη θέση.

Ετσι δεν αποκλείεται πολλοί κεντροδεξιοί υπουργοί να επιλέξουν τον Καζιμίρ, ο οποίος δηλώνει και σοσιαλιστής και υπέρμαχος των δημοσιονομικών πολιτικών λιτότητας.

Η 36χρονη Ράιζνιτσε-Οζόλα, η μοναδική γυναίκα μεταξύ των υποψηφίων και κορυφαία σκακίστρια, βαρύνεται με το ότι ήταν αντίθετη στην υιοθέτηση του ευρώ από τη Λετονία το 2014.

Σε συνέντευξή της, μάλιστα, στην τηλεόραση της Λετονίας τον Μάρτιο του 2015, δήλωσε ότι «ακόμα δεν έχει αλλάξει γνώμη» για την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη.

Τέλος, μάλλον συμβολική φαίνεται η υποψηφιότητα του λουξεμβούργιου υπουργού Πιερ Γκραμένια, αφού δύσκολα θα μπορούσε να είναι λουξεμβούργιος τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup.