Ιδιαιτέρως σκληρή είναι η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, για το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, που είδε την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας.

Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο συνδυασμός λιτότητας και αδικίας μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας ενός προγράμματος προσαρμογής και «προφανώς συνεπάγονται υπερβολική λιτότητα και επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη.

Όμως επηρεάζουν και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της χώρας, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να διοχετεύσει πόρους σε στόχους που έχουν για την ίδια πολιτική προτεραιότητα και οδηγούν στη δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων, ιδίως για τη μεταβατική περίοδο μετά τη λήξη του Μνημονίου».

Η τελευταία έκθεση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα (ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δεν θα ανανεώσει τη θητεία του), κάνει λόγο για την ανάγκη να γίνει συζήτηση για την αναθεώρηση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος προς τα κάτω αλλά και την οριστική διευθέτηση του χρέους.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου ειδικότερα.

Ως γνωστόν, προ δύο εβδομάδων είχε δημιουργηθεί ζήτημα με τα στοιχεία που είχε επικαλεστεί και πάλι το Γραφείο Προϋπολογισμού για άλλη παρέμβαση του, που είχε αμφισβητήσει το υπουργείο Οικονομικών.