Η Ιταλία οφείλει να διασφαλίσει τουλάχιστον μια μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού ύψους 0,3% του ΑΕΠ για το 2018, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ενώ από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «είναι απαραίτητο να συμμορφωθεί η Ιταλία με το Σύμφωνο Σταθερότητας», διασφαλίζοντας για το 2018 μια διαρθρωτική διόρθωση του ελλείμματος ύψους 0,3%, δεδομένου ότι οι ιταλικές δεσμεύσεις περιορίζονται, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, στο 0,1%.

Στην επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν, η Επιτροπή «ζητάει διευκρινίσεις», επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί.

«Καλούμε τα κράτη μέλη που κινδυνεύουν να μην συμμορφωθούν με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προσαρμογή της πορείας του προϋπολογισμού τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις.

Οι χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο «σημαντικής» απόκλισης είναι πέντε: η Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία.

Υπάρχουν «πολλές προκλήσεις για την Ιταλία στην έκθεση για τον Μηχανισμό επαγρύπνησης» σχετικά με τις δημοσιονομικές ανισορροπίες: «ανάπτυξη της παραγωγικότητας, η οποία είναι σημαντική για την δυνητική ανάπτυξη, υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα υπήρξαν βελτιώσεις και προκλήσεις στην αγορά εργασίας, καθώς και ανεργία ιδιαίτερα στους νέους», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ANSA.