Επίσημη επιστολή με την οποία καλούνται οι υπουργοί να υποβάλουν την υποψηφιότητα τους για την θέση του επόμενου προέδρου του Eurogroup πήραν την Πέμπτη τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την επιστολή της Γενικής Γραμματείας του Eurogroup προς τα κράτη-μέλη, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν την υποψηφιότητά τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου μαζί με μια συνοδευτική επιστολή. Τα ονόματα των υποψηφίων θα ανακοινωθούν την 1η Δεκεμβρίου.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου. Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τους υποψηφίους να γνωστοποιούν τις προτεραιότητές τους για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί με απλή πλειοψηφία (τουλάχιστον 10 ψήφους). Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, ο νυν πρόεδρος, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα ενημερώσει ιδιαιτέρως τους υποψηφίους για τις ψήφους που έχουν λάβει προκειμένου να αποφασίσουν οι ίδιοι εάν επιθυμούν να συνεχίσουν ή να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους. Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μέχρι κάποιος να λάβει τουλάχιστον 10 ψήφους.

Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον τους έχουν εκφράσει δημοσίως ο υπουργός της Σλοβακίας Πίτερ Κάζιμιρ και του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια, ενώ ως «σοβαρή» υποψηφιότητα εμφανίζεται στον Τύπο ο Πορτογάλος, Μάριο Σεντένο. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες ο Μπρούνο Λεμέρ, που παρουσιαζόταν ως φαβορί, έχει δεύτερες σκέψεις, καθώς οι υποχρεώσεις του εντός της χώρας είναι ήδη πολύ αυξημένες.