Αφαιρούν 10 δισ. από τους συνταξιούχους και επιστρέφουν 300 εκατ.

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2017 09:41 |
Αφαιρούν 10 δισ. από τους συνταξιούχους και επιστρέφουν 300 εκατ.

Ψίχουλα θεωρούνται τα 315 εκατ. ευρω που θα μοιράσει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους όταν η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο ασφαλιστικό και τις “ουρές” του φθάνει τα 10 δισ. ευρώ. Μάλιστα η κυβέρνηση «γυρίζει πίσω» 315 εκατ. ευρώ - για χρονικό διάστημα περίπου 4 ετών - από κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά αποκρύπτει τις κρατήσεις στις συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ που επέβαλε, η ίδια, ύψους 710,5 εκατ. ευρώ το χρόνο από το 2015. Έχει, δηλαδή, εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα και επιστρέφει 315 εκατ. ευρώ!!!

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μέρισμα στους συνταξιούχους προκαλούν πλήθος αντιδράσεων καθώς επί της ουσίας επιστρέφονται οι εισφορές υπέρ υγείας που παρακρατήθηκαν παρανόμως!

Τα ποσά που θα επιστραφούν αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των άγριων περικοπών στους συνταξιούχους οι οποίοι έχασαν λόγω των συνολικών μνημονιακών περικοπών έως και το 70% των εισοδημάτων τους.Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα 22 ‘ψαλίδια’ που επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου, οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, τη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από τη κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Πως θα γίνει η επιστροφή


Oι επιστροφές θα γίνουν στις 28 Νοεμβρίου με τη σύνταξη Δεκεμβρίου και θα αφορούν περίπου 1.300.000 συνταξιούχους ( εισφορές για το διάστημα από 1/1/2012 έως και 30/6/2016 ) και θα γίνουν έως εξής:

-Για καθαρές συντάξεις έως 700 ευρώ δεν θα γίνουν επιστροφές γιατί δεν υπήρχαν μνημονικές κρατήσεις σε αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων.

-Από καθαρές συντάξεις 700 έως 900 ευρώ η επιστροφή θα είναι της τάξης των 100-150 ευρώ.

-Συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ(μεικτά) θα έχει επιστροφή περίπου 240 ευρώ

-Για σύνταξη περί τα 1.200 ευρώ(μεικτα) η επιστροφή θα είναι 370 ευρώ

-Για σύνταξη περί τα 1.300 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 450 ευρώ

Εκτιμάται ότι κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν μεικτή σύνταξη(κύρια και επικουρική) άνω των 1000 ευρω.Από τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η σύνταξη τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό της επιστροφής με ευνοημένους τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, τραπεζών, των πανεπιστημιακών και των δικαστών.Οι επιστροφές φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 20% και τα ποσά θα είναι εξ αυτού του λόγου ψαλιδισμένα. Τα 95,7 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε 382.973 συνταξιούχους του Δημοσίου και άλλα 218 εκατ. ευρώ σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή των ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ καθώς και της Τραπέζης της Ελλάδος.

Την ίδια ώρα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), με ανακοίνωση του, επισημαίνει στον πρωθυπουργό ότι οι μνημονιακές κρατήσεις άρχισαν από τον Αύγουστο του 2010. Επίσης ότι σε αυτές περιλαμβάνεται για όλο το χρονικό διάστημα έως και τις 30 Ιουνίου του 2016 η εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ) στην οποία παρανόμως έχει γίνει κράτηση 4% και 6% , και η οποία παράνομα δεν υπολογίζεται στα οφειλόμενα προς επιστροφή ποσά, καθώς και όλοι οι μνημονιακοί νόμοι από 1/11/2011 έως 31/5/2012.Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων – το οποίο πρώτο και μαχητικά , είχε αναδείξει το σκάνδαλο των παράνομων παρακρατήσεων – ζητά την επιστροφή όλων των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από τον Αύγουστο του 2010 με συνυπολογισμό της ΕΑΣ θεωρώντας ότι με τις χθεσινές ανακοινώσεις η κυβέρνηση ΄΄κλέβει΄΄ δύο σχεδόν χρόνια παράνομα παρακρατηθέντα ποσά, παράλληλα μειώνει τα οφειλόμενα αφαιρώντας την ΕΑΣ εξαπατώντας για μια ακόμα φορά τους συνταξιούχους.

Όπως παρατηρεί ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, οι 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης και δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους, ενώ δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο.


1
Ιδομενεας Χ., Συρος
15/11/2017 13:39
Παιδια στα ΝΕΑ πεστε το καθαρα: Η Ελλαδα εχει 2 επιλογες: α) Με τον Κυριακο Μητσοτακη ολα τα προβληματα θα λυθουν. Μια και τα μισα προβληματα μας ειναι λογω ΝΔ, ο παιδαρος Κυριακος θα ξερει καλα πως να τα λυσει! Μεταξυ καθαρματων υπαρχει ειλικρινια. β) Με την Φωφουλα (και τον Γιωργακη;) ολα τα προβληματα θα λυθουν. Μια και τα μισα προβληματα μας ειναι λογω ΠΑΣΟΚ, η νταρντανα Φωφη θα ξερει καλα πως να τα λυσει! Μεταξυ καθαρματων υπαρχει ειλικρινια. Υπαρχει βεβαια και τριτη επιλογη: Να μεινουμε με τον Αλεξη. Τουλαχιστον με αυτον ξερουμε σε τι καθαρματα εχουμε πεσει...