Σύμφωνα με δηλώσεις της αντιπροέδρου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού

Επιπλέον προβλέψεις για τα «κόκκινα δάνεια» εξετάζει η ΕΚΤ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2017 13:28 |
Επιπλέον προβλέψεις για τα «κόκκινα δάνεια» εξετάζει η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να ζητήσει από τις τράπεζες να σχηματίζουν επιπλέον προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνειά τους, μέσω τoυ πυλώνα 2, μόνο αν αποτύχουν οι διαβουλεύσεις που θα έχει μαζί τους για το θέμα αυτό, δήλωσε η αντιπρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ.

Ειδικότερα, σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη, η Λαουτενσλέγκερ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντική Τράπεζα συνέταξε ένα παράρτημα στις κατευθύνσεις που δίνει στις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), το οποίο αναφέρεται στις προβλέψεις που αναμένει να σχηματίσουν οι τράπεζες για μελλοντικά NPLs. O κύριος στόχος, είπε, είναι να έχουμε έγκαιρες προβλέψεις, που θα απέτρεπαν τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να γίνουν ένα πρόβλημα με συστημικές συνέπειες.

«Επιτρέψτε μου, όμως, να πω», διευκρίνισε Λαουτενσλέγκερ «ότι αν και οι προσδοκίες μας είναι ισχυρές, δεν υπάρχουν αυτόματες δράσεις που συνδέονται με αυτές. Θα συζητήσουμε με κάθε μία τράπεζα ξεχωριστά για ποιο λόγο δεν σχηματίζει πλήρως προβλέψεις για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται επί αρκετά χρόνια. Μόνο αν τα αποτελέσματα αυτού του διαρθρωμένου διαλόγου δεν μας πείσουν, θα εξετάσουμε τα μέτρα του πυλώνα 2».