Η κυβέρνηση, αφού ξεζούμισε τη μεσαία τάξη επιβάλλοντας φόρους και υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και εξασφάλισε υπερπλεόνασμα, ανακοίνωσε χθες τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 720 εκατ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα μετά το ηχηρό μήνυμα που έστειλε η αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς και ενώ το πολιτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί δραματικά μετά και τις αποκαλύψεις για τον μεσάζοντα στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία, επιχείρησε άρον άρον να αλλάξει την πολιτική ατζέντα δημιουργώντας την αίσθηση ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Ενδεικτική της βιασύνης του να προχωρήσει χθες στις εξαγγελίες είναι η δήλωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία «οι δανειστές συζητούν αυτές τις ιδέες με τις ελληνικές Αρχές. Οι ανακοινώσεις μοιάζουν γενικά συμβατές με αυτές τις συζητήσεις οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Οι ανακοινώσεις θα πρέπει να μελετηθούν και να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τις Αρχές». Στο ίδιο πνεύμα, εξάλλου, πηγές της Κομισιόν σημείωναν χαρακτηριστικά ότι οι ανακοινώσεις έγιναν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι το κοινωνικό μέρισμα θα ανέλθει σε 1,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο από το ποσό αυτό, μόνο τα μισά 720 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν ως οικονομική ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 18.000 ευρώ. Από τα υπόλοιπα:

– Τα 315 εκατ. ευρώ είναι η επιστροφή των εισφορών υγείας στους συνταξιούχους που είχε παρακρατηθεί παράνομα από τις αποδοχές τους το διάστημα από την 1η Ιουνίου 2012 έως 30 Ιουνίου 2016. Αυτά τα χρήματα οι συνταξιούχοι τα δικαιούνταν ούτως ή άλλως και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κοινωνικό μέρισμα ή παροχή προς αυτούς όπως επιχείρησε να τα εμφανίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Η επιστροφή των εισφορών θα γίνει με τη σύνταξη Δεκεμβρίου (πληρωμή τέλος Νοεμβρίου).

– Τα 360 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη ΔΕΗ. Είναι ποσό για χρεώσεις Κοινής Ωφέλειας που έχει καταβάλει τα προηγούμενα χρόνια η εταιρία χωρίς να τα έχει εισπράξει πίσω από το κράτος, όπως προβλέπεται. Και το ποσό αυτό, ο Πρωθυπουργός θέλησε να το εμφανίσει ως παροχή προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι χωρίς την επιστροφή του η ΔΕΗ θα προχωρούσε σε αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται ωστόσο για υποχρέωση του κράτους προς τη ΔΕΗ και σε καμία περίπτωση τα οφειλόμενα του κράτους προς αυτήν δεν αφορούν διανομή κοινωνικού μερίσματος.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ. Πριν τις εξαγγελίες Τσίπρα, είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού. Οι πληροφορίες λένε ότι εκτός από τα 1,4 δισ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος έχει προβλεφθεί και η δημιουργία μαξιλαριού ρευστότητας 800 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να φθάσει τα 2,2 δισ. ευρώ.

Το πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 3% του ΑΕΠ, υψηλότερα από 2,2% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018. Η διαμόρφωσή του πλεονάσματος σε υψηλότερα επίπεδα οφείλεται στα καλύτερα αποτελέσματα από τον ΕΦΚΑ. Η υπεραπόδοση στις εισπράξεις του ΕΦΚΑ κάλυψε τις απώλειες που καταγράφονται στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα χορηγηθεί στους δικαιούχους πριν από τα Χριστούγεννα.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ ανέφερε ότι «ο Πρωθυπουργός των φόρων Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει 700 εκατ. ευρώ από τα 14,5 δισ. ευρώ που έχει υφαρπάξει από τους Ελληνες γονατίζοντας τη μεσαία τάξη και κανόνας του φτωχούς φτωχότερους. Είχε μάλιστα το θράσος να παρουσιάσει ως δώρο στους συνταξιούχους την επιστροφή των εισφορών τους που έχει επιδικάσει υπέρ τους η Δικαιοσύνη και να υποσχεθεί μπόνους στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω της αποτυχίας του να την εξυγιάνει».

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι «ματαιοπονεί ο κ. Τσίπρας αν νομίζει ότι με τα αντίδωρα από τα λάφυρα της σκληρής φορολογίας θα κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό. Δεν δίστασε μάλιστα να εμφανίσει ως δήθεν μέρισμα τις οφειλές του κράτους στους συνταξιούχους, για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις όσο και τις χρηματοδοτικές ανάσες στην ΔΕΗ που χρεοκόπησε η πολιτική τους. Οι πολίτες τον έχουν καταλάβει και του γυρίζουν την πλάτη. Συσπειρώνονται στη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και θα τον καταδικάσουν με την ψήφο τους στις εκλογές».