Τον επαγγελματικό τραπεζικό τους λογαριασμό θα πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά στο Taxisnet οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να αποδέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα και να έχουν εγκαταστήσει POS. Οι επιχειρήσεις και επιτηδευματίες υποχρεούνται να δηλώσουν έναν ή και περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς όπου μόνο μέσω αυτών πραγματοποιούν συναλλαγές με πελάτες ή προμηθευτές. Ο λογαριασμός αυτός δεν είναι ακατάσχετος.

Με την ηλεκτρονική δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού εκτιμάται ότι θα περιοριστούν τα φαινόμενα όπου πελάτες των επαγγελματιών/επιτηδευματιών καταθέτουν χρήματα μέσω e-banking ή απευθείας στο γκισέ των τραπεζών σε προσωπικούς λογαριασμούς τους προκειμένου οι τελευταίοι να μην τα εμφανίσουν ως έσοδα από τη δραστηριότητά τους και φορολογηθούν για αυτά. Για να χτίσει ο απλός πολίτης αφορολόγητο όριο θα πρέπει οι πληρωμές που κάνει να κατευθύνονται στον δηλωμένο επαγγελματικό λογαριασμό του επιχειρηματία.

Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι αυτό θα λειτουργήσει ως μέσο πίεσης στους επιτηδευματίες ώστε να κόβουν αποδείξεις και να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο επαγγελματικούς λογαριασμούς. Αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα πιάσει σε επαγγέλματα όπως γιατροί, δικηγόροι, συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κ.τ.λ.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού καθώς σε περίπτωση λάθους υπάρχει κίνδυνος ακόμη και «απενεργοποίησης» του λογαριασμού.

Η θέσπιση του επαγγελματικού λογαριασμού δίνει τη δυνατότητα στις φορολογικές Αρχές να λαμβάνουν πιστότερη απεικόνιση των συναλλαγών των επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Συγκεκριμένα:

1. Οι δικαιούχοι πληρωμής (ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, εταιρείες) υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον/τους επαγγελματικό/ούς λογαριασμό/ούς στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τους κωδικούς που χρησιμοποιούν για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

2. Στον επαγγελματικό λογαριασμό οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά.

3. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

4. Οι επιτηδευματίες υποχρεούνται να δηλώσουν το σύνολο των επαγγελματικών τους λογαριασμών, σε περίπτωση που οι συναλλαγές διενεργούνται σε περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς.

5. Δήλωση ίδιου επαγγελματικού λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται και η ΑΑΔΕ προβαίνει σε απενεργοποίηση των λογαριασμών.

6. Επίσης δύνανται να διαγράφουν επαγγελματικό λογαριασμό ή/και να προβαίνουν σε προσθήκη επαγγελματικού λογαριασμού σε περίπτωση τροποποίησης.

7. Η ΑΑΔΕ αξιοποιεί τις πληροφορίες σχετικά με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς.

8. Τον επαγγελματικό λογαριασμό θα δηλώσουν μόνο όσοι είναι υπόχρεοι αποδοχής μέσων πληρωμής. Συνεπώς, όσοι δεν υποχρεούνται στην προμήθεια και εγκατάσταση μηχανημάτων POS ή λοιπών συσκευών, μεθόδων ή εφαρμογών, όπως είναι οι επιχειρήσεις (ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές, εταιρείες) που δεν έχουν συναλλαγές με ιδιώτες, αλλά συναλλάσσονται αποκλειστικά με άλλες επιχειρήσεις ακόμη κι αν διαθέτουν έναν από τους εν λόγω ΚΑΔ δεν υποχρεούνται προς το παρόν σε δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών.

9. Για τη δήλωση του λογαριασμού δεν ορίζεται συγκεκριμένη προθεσμία. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.