Με προσωπικά εισοδηματικά - περιουσιακά κριτήρια

Ποιοι θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2017 12:23 |
Ποιοι θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα
Το κοινωνικό μέρισμα θα είναι διπλάσιο του περυσινού, είπε η Θεανώ Φωτίου, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτό το διάστημα, αφορούν στις «τεχνικές λεπτομέρειες».

Διπλάσιο του περσινού θα είναι το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θα δοθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ ανάμεσα στους δικαιούχους θα είναι και άνεργοι.

Αυτό ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 διευκρινίζοντας ότι τα κριτήρια δεν θα περιορίζονται στο επίπεδο της ακραίας φτώχειας, αλλά θα συμπεριληφθούν και φορολογούμενοι της μεσαίας τάξης, ενώ θα υπάρξει μέριμνα για όσους αδικήθηκαν λόγω ασφαλιστικών εισφορών.

Το κοινωνικό μέρισμα θα είναι διπλάσιο του περυσινού, είπε η Θεανώ Φωτίου, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτό το διάστημα, αφορούν στις «τεχνικές λεπτομέρειες». Αναφορικά με το ποιοι θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα, σημείωσε ότι, «δεν θα αφορά μόνον αυτούς που έχουν πληγεί από την ακραία φτώχεια. Ξέρουμε ότι η κρίση έπληξε και τη μεσαία τάξη» και διευκρίνισε ότι το μέρισμα θα δοθεί «με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια».

Όπως είπε, και όσοι λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) «εμπεριέχονται εν πολλοίς μέσα στο μέρισμα», ενώ σχετικά με τους άνεργους ανέφερε πως επίσης θα το λάβουν, «με κριτήρια όπως το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία».

Όσον αφορά στους συνταξιούχους και ειδικά εκείνους, οι οποίοι έχουν υποστεί παράνομες παρακρατήσεις, είπε πως «συζητείται αν θα αποζημιωθούν μέσω κοινωνικού μερίσματος».

Το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να διανεμηθεί πριν από τις γιορτές, ενώ θα προηγηθεί διαδικασία «με στοιχείο αιτήσεως». «Γνωρίζουμε ποιοι θα το πάρουν, αλλά δεν θα δοθεί χωρίς να το ξέρεις. Θα πρέπει να είσαι ενήμερος και να αποδέχεσαι το επίδομα», ανέφερε σχετικά η Θεανώ Φωτίου.
Ερωτηθείσα για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν αποκλειστεί από το ΚΕΑ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, καθώς όπως είπε, «πιθανότατα να ληφθεί υπόψη το προσωπικό και όχι το οικογενειακό εισόδημα».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η υπαγωγή τους στο ΚΕΑ θα γίνει όταν «διπλασιαστεί το διαθέσιμο για το ΚΕΑ ποσό». «Αν πρέπει να το πάρουν περισσότεροι, θα ήταν ανισότητα γιατί θα μειωνόταν το ποσό που λαμβάνουν οι ήδη δικαιούχοι», σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός.

Αύξηση του ποσού για το οικογενειακό επίδομα


Σχετικά με το οικογενειακό επίδομα και τις πληροφορίες που κυκλοφορούν για μείωσή του, τις διέψευσε, διαβεβαιώνοντας ότι όχι απλώς δε θα μειωθούν οι 650.000 ευρώ που διατίθενται για τη διανομή του, «αλλά θα αυξηθεί κατά 20% προς τα πάνω, από το 2018». Κληθείσα να απαντήσει για το από πού θα αντληθούν τα ποσά, είπε πως «έχουμε υπογράψει και συμφωνήσει με τους δανειστές ότι αυτό συνεπάγεται ότι έχουν εξοικονομηθεί δαπάνες από τον προϋπολογισμό του κάθε υπουργείου (όχι μισθοί και επιδόματα των εργαζομένων). Συζητάμε το ύψος, έχουμε τη διαβεβαίωση του οικονομικού επιτελείου και την πρόθεση του πρωθυπουργού, αυτά τα ποσά να πάνε σε κοινωνικές δράσεις, μεταξύ αυτών και το οικογενειακό επίδομα», είπε η Θεανώ Φωτίου, αναφέροντας πως το υπουργείο προσανατολίζεται σε μια «δέσμη μέτρων υποστήριξης για το παιδί».

Αναφορικά με τις πληροφορίες ότι θα μειωθεί το ποσό που αναλογεί στο κάθε παιδί, είπε πως «θα έρθει καλύτερη ισοκατανομή για το 1ο και 2ο παιδί», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία «είναι προκαθορισμένα». «Το αν θα γίνει ακατάσχετο το οικογενειακό επίδομα, το συζητάμε με το υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε.

«Δεν θα αλλάξει τίποτα στα προνοιακά επιδόματα»


Επίσης, η κ. Φωτίου ξεκαθάρισε ότι «Δεν θα αλλάξει κάτι στα προνοιακά επιδόματα», διαβεβαιώνοντας πως οι δανειστές «δεν ζητούν καμία περικοπή στα προνοιακά και τις αναπηρίες».

Όπως είπε στο άμεσο μέλλον όλα τα προνοιακά επιδόματα θα χορηγούνται από τον ΟΓΑ, που μετανομάζεται σε ΟΠΕΚΑ (Oργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης), αλλάζοντας διοίκηση και η χορήγησή τους θα γίνεται «με παράλληλο τρόπο, όπως το ΚΕΑ. Θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία των δικαιούχων, για τη διανομή τους», είπε και πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει συγχώνευση επιδομάτων.
Τέλος, διέψευσε φερόμενη μείωση των προνοιακών επιδομάτων. «Δεν έχω καμία υποχρέωση να μειώνω κάθε χρόνο τα επιδόματα», τόνισε σχετικά.

7
γιαννης
14/11/2017 05:56
Στο συνταξιούχο που είχε στεγαστικό δάνειο 800 ευρώ το μήνα και μέχρι τώρα έχει χάσει πάνω από 2000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα δεν θα χάσει το σπίτι του για να μην πεινάσει;Κάποιοι που έκτισαν το σπίτι τους με αφορολόγητα εισοδήματα και δεν έχουν στεγαστικά δάνεια δεν θα χάσουν το σπίτι τους και θα πάρουν το επίδομα..Αυτό πέτυχαν αυτές οι πολιτικές δυστυχώς.
Πιλατος
13/11/2017 18:17
Κρατος προνοιας! Οχι παιζουμε. Αντε να ζησεις τωρα αμα εισαι μπατηρης με ενα ψωροεπιδοματακι μονο καο μονο για τους ψηφους και τα παλαμακια.
Άκης απο Ολλανδία
13/11/2017 17:19
Αγαπητά Νέα, καταλαβαίνω ότι πολλές φορές είναι καλό να χρησιμοποιούνται φωτογραφίες αρχείου στα άρθρα. Αλλά στην περίπτωση μιας απλής φωτογραφίας ενός ΑΤΜ όπως αυτής που έχετε βαλει, είναι ανάγκη το ΑΤΜ να είναι Γερμανικό;;; Τόσο πια τεμπέληδες οι φωτογράφοι σας που προτιμούν να ψάξουν στο google για φωτογραφία αντί να πάνε μέχρι την γωνία και να την τραβήξουν;;;
Μιχαλης
13/11/2017 19:03
Ερασιτεχνες ειναι οι ανθρωποι. Τι να τους κανουμε επαγγελματιες με το ζορι;
Λάκης
13/11/2017 17:05
Αφού μας αύξηςατε τους φόρους και εξακολουθείτε να μην πληρώνετε τα χρέη σας στους ιδιώτες μπορείτε να κάνετε προεκλογικές παροχές διπλασιάζοντας το κοινωνικό μέρισμα! Εύγε! Μόνο που θα πιάσετε πάτο παρ' όλα αυτά. Παρ'το χαμπάρι Θεανώ!
Helene
13/11/2017 16:21
Αγαπητοι μου , για να ΜΗ μας κοροϊδευουν οι … “ δίκαιοι “ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ , το …υ π ο κ ρ ι τ ι κ ο “ μερισμα - ψίχουλα ” του ΤΣΙΠΡΑ , στο …ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ κοινωνικά αδυνατους , οφειλεται :

1. Στους 150.000 φ τ ω χ ο υ ς χαμηλοσυνταξιουχους , που …χανουν το ΕΚΑΣ , καθως επισης απο συνταξεις … μειωμενες κατά …3 5 % !!!

2. Στη ΜΗ αποδοση δεκαδων χιλιαδων Νεων Συνταξεων σε ασφαλισμενους , που περιμενουν …

3. Στην αναδρομικη επιστροφη μέρους των κρατησεων επι των κύριων συνταξεων , υπερ της …Ιατροφαρμακευτικης περιθαλψης !!!
Ουστ ρε!
13/11/2017 14:47
Τα πηρες απο ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ μας, και τα μοιραζεις, ετσι;;;; Στα τσακιδια, εσυ και αυτοι που σας ψηφισαν!!!!!