Panama Papers, Luxleaks, λίστα Λαγκάρντ, λίστα Μπόργιανς, εμβάσματα εξωτερικού, 65 CD με 1,3 εκατομμύρια ΑΦΜ μεγαλοκαταθετών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί ότι θα είναι εκείνη που θα καταφέρει να αποκαλύψει τους φοροφυγάδες και θα οδηγήσει μαύρο χρήμα δισεκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Μεγαλοστομίες που ακυρώθηκαν στην πράξη, αφού ο θησαυρός των δισεκατομμυρίων που έταζε η κυβέρνηση αποδείχθηκε άνθρακας και η πάταξη της φοροδιαφυγής εξελίχθηκε στην απόλυτη φούσκα.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.

Από τις περιβόητες λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και εμβάσματα έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ. Κι όμως, κυβερνητικά στελέχη λίγες ημέρες μετά τις εκλογές τον Γενάρη του 2015 και την ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαβεβαίωναν ότι μέχρι το καλοκαίρι του ίδιου έτους θα έφερναν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ. Τώρα είναι η ώρα των Paradise Files. Πριν ακόμα δουν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία με ονόματα Ελλήνων που περιλαμβάνονται σ’ αυτά βρεθήκαμε για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να σήκωσε για ακόμη μια φορά τη σημαία στα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής, προσβλέποντας σε δημιουργία εντυπώσεων και πολιτικά οφέλη, η αλήθεια ωστόσο είναι ότι για σχεδόν τρία χρόνια η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για μια ακόμη επιχείρηση κυβερνητικού αντιπερισπασμού, μια προσπάθεια να καλυφθούν τα απανωτά φοροχαράτσια που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εξόντωσαν τα νοικοκυριά, εξαφάνισαν τη μεσαία τάξη –όπως ομολόγησαν κυνικά οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης -, έπληξαν τις επιχειρήσεις και γκρέμισαν την αγορά των ακινήτων.

Η υπερφορολόγηση, μάλιστα, φούντωσε τη φοροδιαφυγή. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή, στην αδήλωτη εργασία, στο λαθρεμπόριο και στη μείωση των τιμών των ακινήτων. Η παραοικονομομία φθάνει στο 21,5% του ΑΕΠ ή 37,5 δισ. ευρώ ενώ τα έσοδα που χάνονται κάθε χρόνο υπερβαίνουν τα 14,2 δισ.

Σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον υπέρογκων φοροεπιβαρύνσεων και ασφαλιστικών εισφορών τα φαινόμενα φοροδιαφυγής πολλαπλασιάζονται και οι δημόσιες εισπράξεις μειώνονται.

Εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ δεν δηλώνει πλέον ούτε το 1% των ελεύθερων επαγγελματιών ενώ 9 στους 10 εμφανίζονται με ετήσια εισοδήματα έως 7.000 ευρώ. Την ίδια ώρα οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες είναι εικονικές. Είναι εταιρείες-σφραγίδες, εταιρείες που έχουν μόνο ΑΦΜ χωρίς προσωπικό και χωρίς καμία πραγματική δραστηριότητα.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΙΛΟΥΝ. Οι έλεγχοι στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και εμβάσματα εξωτερικού υποτίθεται ότι εντατικοποιήθηκαν τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια αν πιστέψει κανείς τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα προωθούνται με βασανιστικά αργούς ρυθμούς και καταλήγουν σε βεβαιώσεις σημαντικών ποσών, από τα οποία όμως εισπράττονται ελάχιστα.

Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά και δείχνουν ότι η κυβέρνηση πέρασε πολύ κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει. Ακόμη και η οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων πήρε τη μορφή συνολικής περαίωσης των εκκρεμοτήτων και των ανοιχτών λογαριασμών που έχουν οι φορολογούμενοι με την Εφορία, αφού σχεδόν καμία μεγάλη υπόθεση που να συνδέεται με μαύρο χρήμα δεν αποκαλύφθηκε.

ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ. Η λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνει στοιχεία για 2.062 έλληνες φορολογούμενους με καταθέσεις στην Ελβετία, στην τράπεζα HSBC. Υστερα από τριάμισι χρόνια ερευνών, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι μόλις στο 9% των υποθέσεων, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 237 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 45 εκατ. ή το 19%.

Η λίστα Μπόργιανς περιλαμβάνει στοιχεία για 10.588 Ελληνες με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα. Υποτίθεται ότι αυτή η λίστα θα έδινε την ευκαιρία στην κυβέρνηση Τσίπρα να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Από τον Απρίλιο του 2016 οπότε ξεκίνησαν οι σχετικοί έλεγχοι για μόλις 214 περιπτώσεις καταθετών ολοκληρώθηκαν μόνο για 11 υποθέσεις, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 10,9 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκε μόλις το 1% των βεβαιωθέντων ή 137.188 ευρώ. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο και από την ανύπαρκτη όπως αποδεικνύεται πάταξη του λαθρεμπορίου. Ειδικά η λίστα Μπόργιανς αναδεικνύει την πολιτική υποκρισία της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία εμφανίζεται να δίνει τη μάχη κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής ενώ την καλύπτει λόγω ανικανότητας.

ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. Στη διάθεση των Αρχών υπάρχει μία τεράστια λίστα με περισσότερες από 25.000 περιπτώσεις ελλήνων φορολογουμένων που έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ την περίοδο 2009-2011. Εχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για περίπου 1.000 φορολογούμενους σε αυτήν τη λίστα, έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα 400 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί μόλις 44,1 εκατ. ή το 11% των ποσών που βεβαιώθηκαν.

ΨΙΧΟΥΛΑ. Οι εισπράξεις από τις λίστες είναι ψίχουλα μπροστά στις εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών όπως του Παναγιώτη Νικολούδη, που έλεγε στη Βουλή πως διαθέτει έναν πακτωλό πληροφοριών και στοιχείων για την φοροδιαφυγή και μιλούσε για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο μόλις γινόταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ίδια έλεγε και ο Δημήτρης Μάρδας, που ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωνε ότι έχει σχέδιο για το λαθρεμπόριο από το οποίο το κράτος και η χώρα χάνουν έσοδα 2 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Με βάση τα σχέδια των δύο πρώην υπουργών, η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει συλλέξει έσοδα πολύ πάνω από 10 δισ. ευρώ μέχρι τώρα ώστε να μη χρειαστεί να επιβάλει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα ύψους 14,5 δισ., με τσουνάμι αυξήσεων σε εμμέσους φόρους, ΦΠΑ στα νησιά, μείωση του αφορολογήτου, αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες κ.λπ.

Συνεπώς, αντί για 10 δισ. ευρώ και πάνω που θα βρίσκονταν από τη φοροδιαφυγή, στα κρατικά ταμεία μπήκαν μόλις 100 εκατ. ευρώ.

Τι έλεγαν τότε…

Σεπτέμβριος 2014

Αλέξης Τσίπρας στο ΣΔΟΕ: Αποτελεί μέγιστο σκάνδαλο, την ώρα που τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα εξωθούνται στα όρια της οικονομικής απελπισίας από την υπερφορολόγηση, τη φορολόγηση των μισθών και των συντάξεων, από την αθλιότητα του ΕΝΦΙΑ που δημεύει τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, να συνεχίζεται το πάρτι της ασυλίας και της φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών.

Φεβρουάριος 2015

Παναγιώτης Νικολούδης στη Βουλή: Εχουμε εντοπίσει 3.500 περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αξίας 7 δισ. ευρώ και μπορούμε να εισπράξουμε άμεσα μέχρι το καλοκαίρι 2,5 δισ. ευρώ.

Φεβρουάριος 2015

Δημήτρης Μάρδας στη Βουλή: Η καταπολέμηση του παρεμπορίου, του λαθρεμπορίου καυσίμων και του λαθρεμπορίου τσιγάρων μπορούν να φέρουν στο κράτος έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ.

…τι ομολογούν τώρα

Νοέμβριος 2017

Γιώργος Χουλιαράκης στη Βουλή: Η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη για κρίσιμες κατηγορίες της κοινωνίας, για τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους έντιμους και συνεπείς φορολογουμένους. Είναι μια συνειδητή επιλογή, που μεταβατικά πήρε η κυβέρνηση ώστε να καταφέρει να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα, τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας.

Νοέμβριος 2017

Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Πρέβεζα: Οντως έχουμε ζορίσει τη μεσαία τάξη. Το έχουμε κάνει αυτό γιατί είχαμε μία απόλυτη προτεραιότητα, να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και πήρε καιρό να βρούμε χρήματα από τη φοροδιαφυγή.