Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις το 4th Αthens Triennial Meeting με θέμα «Is this World Changing?» επιχειρεί να δώσει απαντήσεις για τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην παγκόσμια οικονομία , αλλά και τις επιπτώσεις και τις προοπτικές που ανοίγονται σε βασικούς κλάδους του επιχειρείν .

Το διήμερο συνέδριο, το οποίο άνοιξε τις εργασίες την Παρασκευή10 Νοεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση , με θέμα «Αλλάζει αυτός ο κόσμος;» και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, διοργανώνεται από το The Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade and Finance και το Cass Business School, City, University of London, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ,ο οποίος ήταν και κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας ισχυρής ενοποιημένης Ευρώπης, με θεσμική και πολιτική συνοχή. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ο ρόλος της ΕΕ δεν είναι αμιγώς οικονομικός, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δημιουργήθηκε για να κατακτήσει, με κάθε κόστος, την παγκόσμια οικονομική κορυφή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το όλο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, πρέπει να συνδυασθεί και με την αποτελεσματική λειτουργία αξόνων δράσης, στους τομείς της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας και της Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.

«Αυτός ο κόσμος αλλάζει;» ήταν το ερώτημα αυτό έθεσε στους συμμετέχοντας κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο καθηγητής στο Cass Business School, City, University of London και πρόεδρος του Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade and Finance , κ. Κώστας Γραμμένος καλώντας τους μέσα από το διάλογο που θα αναπτυχθεί στη διάρκεια του συνεδρίου να το προσεγγίσουν και να προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις ο καθένας το θέμα από την δική του σκοπιά.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου διακεκριμένοι ομιλητές από την ακαδημαϊκή αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα αναφέρθηκαν σε θέματα όπως η παγκόσμια οικονομία και οι αλλαγές που τη σηματοδοτούν , οι επενδύσεις, τα χρηματοοικονομικά και η ενέργεια, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο ο επιχειρηματικός κόσμος όσο και τα κράτη.

Στην τοποθέτηση του για την παγκόσμια οικονομία ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Inernational Χίου Πιλλ ανέλυσε την αλληλεπίδραση των εξελίξεων στην οικονομία σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή ανάπτυξη είναι ευαίσθητη στις εξελίξεις που συντελούνται σε άλλες χώρες, τονίζοντας παράλληλα ότι η θέση της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία αποτελεί σημαντικό παράγοντα επηρεασμού. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν πλέον ενδείξεις για αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομία την οποία ενισχύουν τα μεγέθη που αναπτύσσουν πλέον οι αναδυόμενες αγορές.

«Ο κόσμος αλλάζει και μάλιστα βαθύτερα από ότι πιστεύουμε» τόνισε πρόεδρος της διευθύνοντας σύμβουλος της Meldist Group Απούρβ Μπάγκρι προσθέτοντας ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη στην παγκόσμια διεθνή τάξη καθώς η τεχνολογία έχει εισβάλει σε όλους του τομείς επηρεάζοντας την οικονομική δραστηριότητα σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eastern Mediterranean Maritime Ltd Θανάσης Μαρίνος ανέλυσε τις κατευθύνσεις αλλά και τις αλλαγές που θα πρέπει ακολουθήσει η Ελλάδα ώστε επιβιώσει στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας ενώ ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Τίμος Χριστοδούλου αναφέρθηκε στις αλλαγές που έρχονται στον τραπεζικό κλάδο διεθνώς σημειώνοντας ότι το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται οι προσαρμογές στη νέα πραγματικότητα να έχει εξαφανίσει τις μισές τράπεζες διεθνώς.

Αύριο Σάββατο 11 Νοεμβρίου , δεύτερη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου ,οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν και θα αναλύσουν θέματα που αφορούν την ναυτιλία, τις κεφαλαιαγορές αλλά και την βιομηχανία του τουρισμού.

Να σημειωθεί ότι το The Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade and Finance το οποίο διοργανώνει την εκδήλωση πραγματοποιεί πρωτοποριακή έρευνα στους τομείς της χρηματοδότησης της ναυτιλίας, της διαχείρισης ναυτιλιακών κινδύνων, του εμπόριο προϊόντων και των χρηματοοικονομικά, ενώ έχει δημιουργήσει ένα βήμα για τον διεθνή διάλογο μεταξύ πανεπιστημιακών, επιχειρηματιών και πολιτικών. Μάλιστα από τη σύστασή του έως σήμερα, έχουν αποφοιτήσει από αυτό πάνω από 3.5000 φοιτητές που εκπροσωπούν περισσότερες από 100 χώρες ενώ πολλοί από αυτούς κατέχουν ηγετικές θέσεις στους τομείς του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, της ναυτιλίας, του εμπορίου και της μεταποίησης.