«Μισθολογική ενημερότητα» θα πρέπει να έχουν όσες επιχειρήσεις θελήσουν να δανειοδοτηθούν ή να ρυθμίσουν τα δάνειά τους από την 1η Ιανουαρίου 2018. Από την ίδια ημερομηνία αναμένεται να αλλάξει και η σειρά με την οποία θα εξοφλούνται οι πιστωτές μιας επιχείρησης, με τους εργαζομένους να καταλαμβάνουν πλέον την πρώτη θέση έναντι των τραπεζών και του Δημοσίου που προηγούνταν έως τώρα.

Πρόκειται για δύο από τις αλλαγές που αναμένονται να γίνουν στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και θα ισχύουν από τον ερχόμενο Ιανουάριο, αν υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στις συζητήσεις που διεξάγονται για την τρίτη αξιολόγηση.

Οπως προκύπτει από κυβερνητικές πηγές, στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των θεσμών συμφώνησαν καταρχήν με την πρόταση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς που ισχύει από το 2015 αναφορικά με τη σειρά ικανοποίησης των πιστωτών σε περίπτωση οφειλών μιας επιχείρησης.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι πρώτα θα εξοφλούνται οι εργαζόμενοι, μετά οι τράπεζες που έχουν υποθήκη, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και ύστερα όλοι οι υπόλοιποι (π.χ. προμηθευτές, τράπεζες χωρίς υποθήκη κ.ά.). Επιπλέον, οι εταιρείες που επιθυμούν να λάβουν δάνειο από την 1η Ιανουαρίου και μετά ή να ρυθμίσουν κάποιο δάνειο θα πρέπει να προσκομίζουν στις τράπεζες αποδεικτικό είτε ότι έχουν εξοφλήσει είτε ότι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τους εργαζομένους και τον ΕΦΚΑ. Η αλλαγή αυτή, η οποία προτάθηκε από την ελληνική πλευρά και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βρίσκει θετική την πλευρά των δανειστών, είχε ως βασική της επιχειρηματολογία την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά.

ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ. Με πρόταση την οποία παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος από κοινού με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, αλλά και με τη συνδρομή του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, ζητήθηκε να αλλάξει το σημερινό καθεστώς και οι εργαζόμενοι να βρεθούν πρώτοι έναντι όλων στη σειρά εξόφλησης των χρεών μιας επιχείρησης, με τις τράπεζες να ακολουθούν στη δεύτερη θέση και το Δημόσιο στην τρίτη θέση. Αφετηρία της αλλαγής αυτής αναμένεται να είναι η 1η Ιανουαρίου 2018. Ετσι θεωρείται ότι άμεσα θα ταχτοποιηθούν υποχρεώσεις προς χιλιάδες εργαζομένους, προς τους οποίους επιχειρήσεις χρωστούν δεδουλευμένα μηνών, οι οποίες σήμερα καλύπτουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς άλλους αφήνοντας τελευταίους τους εργαζομένους. Παράλληλα εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία καθώς τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στο σύνολό τους για την ενίσχυση της κατανάλωσης και την τόνωση της αγοράς. Η πρόταση αυτή αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά την ερχόμενη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα τον Νοέμβριο ώστε να προχωρήσει η νομοθέτησή της.

ΟΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΙ. Την ίδια ώρα, πράσινο φως πήρε η ρύθμιση για την αυτοματοποιημένη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές των επιχειρήσεων αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών. Ειδικότερα, αναφορικά με την εκκρεμότητα που αφορά τα κριτήρια ένταξης στην εξπρές αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις επιχειρήσεις με οφειλές από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, συμφωνήθηκε ότι δεν θα απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας, καθώς πρόκειται για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (ατομικές επιχειρήσεις, ΕΕ, ΟΕ και ΙΚΕ). Τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για την ένταξη στη ρύθμιση θα είναι τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματία και της επιχείρησης. Ωστόσο, μελέτη βιωσιμότητας θα απαιτείται για επιχειρήσεις μεγαλύτερου μεγέθους που τηρούν βιβλία γ’ κατηγορίας. Επιπλέον, για να ενταχθεί μια επιχείρηση με οφειλές από 20.000 έως και 50.000 ευρώ στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα πρέπει να έχει θετικό EBITDA το τελευταίο έτος πριν από την κατάθεση της αίτησης υπαγωγής ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν από την κατάθεση αίτησης υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Η μηνιαία δόση που θα καλούνται να πληρώνουν όσοι τελικά ενταχθούν θα υπολογίζεται μετά την αφαίρεση των εξόδων της επιχείρησης, ενώ δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.

ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ. Αναφορικά με τον αριθμό των δόσεων, αυτός δεν θα ξεπερνά τις 120 δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, με δικαίωμα όμως των τραπεζών να παρέχουν περισσότερες και έως έξι δόσεις για οφειλές προς εργαζομένους. Οσοι εντάσσονται στην αυτοματοποιημένη διαδικασία θα ωφελούνται μόνο ως προς τη διαγραφή προσαυξήσεων στις οφειλές τους και όχι σε σχέση με τη βασική οφειλή τους. Ομως στην περίπτωση που οι οφειλέτες με χρέη από 20.000 έως και 50.000 ευρώ θεωρούν ότι μπορούν να επιτύχουν κούρεμα των οφειλών τους, θα μπορούν να ζητήσουν την υπαγωγή τους στην κανονική διαδικασία του εξωδικαστικού που απαιτεί τη συμφωνία του 85% των πιστωτών για να προχωρήσει. Αναφορικά με την ένταξη και των ελεύθερων επαγγελματιών, υπήρξε μια πρώτη συμφωνία επί της αρχής που θα βασίζεται στα κριτήρια της ρύθμισης οφειλών 20.000-50.000 ευρώ, ωστόσο θα περιλαμβάνει και την προϋπόθεση ότι από τα έσοδα του ελεύθερου επαγγελματία θα αφαιρούνται τα έξοδα για δαπάνες εύλογης διαβίωσης του ίδιου και της οικογένειάς του. Μάλιστα, οι δαπάνες αυτές θα υπολογίζονται όπως και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και θα είναι κλιμακωτές ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τις υποχρεώσεις του οφειλέτη.