Στουρνάρας: Να ξεχάσουμε το παλιό πρότυπο ανάπτυξης που στηριζόταν σε δανεικά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2017 21:41 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20/10/2017 21:47 |
Στουρνάρας: Να ξεχάσουμε το παλιό πρότυπο ανάπτυξης που στηριζόταν σε δανεικά

Την ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Όπως ανέφερε "η επιστροφή στο παλιό εσωστρεφές πρότυπο, όπου η ανάπτυξη ήταν εξαρτώμενη από την εγχώρια ζήτηση, κυρίως την κατανάλωση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από εξωτερικό δανεισμό, είναι ανέφικτη και ανεπιθύμητη. Το κράτος οφείλει να κάνει προσεκτικό και στοχευμένο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργούνται τα σωστά κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα και να αποφεύγονται προβλήματα και στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν. "

Ο κ.Στουρνάρας εστίασε την ομιλία του στις μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στις μεταρρυθμίσεις στο τρίγωνο της γνώσης δηλαδή παιδεία, έρευνα και ανάπτυξη, καινοτομία.

Παρά τα λάθη και τις οπισθοδρομήσεις, παρά το σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος της κρίσης, η Ελλάδα , ανέφερε, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία επτά χρόνια, τόσο στην προσαρμογή των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών της όσο και στην εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. 

Ο ρόλος των μεταρρυθμίσεων είναι θεμελιώδης για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτά είναι η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου επιχειρηματικότητας, εντός του οποίου η ιδιωτική πρωτοβουλία θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και, εκμεταλλευόμενη τα δυναμικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και τη σύγχρονη τεχνολογία, θα εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη. O ρόλος του κράτους έγκειται ακριβώς στη δημιουργία αυτού του πλαισίου, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζοντας πως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να είναι στις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος μεταρρύθμισης. 

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων είναι μακροχρόνια ενώ το κόστος είναι άμεσο. Αυτό εξηγεί, όπως ανέφερε, το γιατί κάποιες μεταρρυθμίσεις, ενώ νομοθετήθηκαν, δεν υλοποιήθηκαν. Επιπλέον, όπως είπε το κόστος αφορά λίγους και το όφελος πολλούς. Οι λίγοι που ενδεχομένως χάνουν άμεσα από μια μεταρρύθμιση εναντιώνονται και παρεμβαίνουν με σφοδρότητα στο δημόσιο διάλογο, ενώ οι πολλοί που ωφελούνται δεν την υπερασπίζονται με την ίδια θέρμη.

Παρά ταύτα όπως υποστήριξε παρατηρείται μία μεταστροφή των αντιλήψεων του παρελθόντος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "βιώνουμε τη σταδιακή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας ως προς τις αναγκαίες πολιτικές".

Συμπληρώνοντας ανέφερε ότι υπάρχουν σήμερα μεγάλες ευκαιρίες που δεν θα πρέπει να μείνουν αναξιοποίητες. |
Για να εκμεταλλευθούμε αυτές τις ευκαιρίες, θα πρέπει όπως υπογράμμισε ο ίδιος να υιοθετήσουμε ένα εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο που θα στηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με στόχο να γίνει η Ελλάδα αναπτυξιακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος υπενθύμισε ότι ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες εκείνες όπου η κρατική περιουσία αντιστοιχεί σε υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ.

6
Σοφία Σ.
21/10/2017 08:33
Ο κ. Στουρναρας προσφερε και προσφερει πολλα στην χωρα. Πρεπει και ο επιπολαιος λαος να μαθει απο τα μεγαλα λαθη του για να παμε μπροστα.
κα
21/10/2017 07:01
Αυτό που ξέχασε να μας πει ο Στουρνάρας είναι ο ρόλος που έπαιξε το χρεοκοπημένο σήμερα τραπεζικό σύστημα στην αλόγιστη πιστωτική πιστωτική επέκταση των προηγούμενων ετών χωρηγώντας επί της ουσίας δάνεια σε όποιον είχε δελτίο ταυτότητας (από διακοποδάνεια μέχρι "Αlter-o-δάνεια") και η εντελώς συμπτωματική "αποτυχία" των προκατόχων του να ελέγξουν την κατάσταση. Θα ακούσουμε ποτέ ουσιαστική κριτική πάνω στο θέμα ή θα ακούμε γενικόλογες νουθεσίες;
Λακης
21/10/2017 00:30
Ωπα. Δηλαδη οταν το βιοτικο επιπεδο της χωρας συνεχισει να πεφτει δεν θα μπορεσουμε να κατηγορουμε τους παλιοκερδοσκοπους; Δεν ειναι μονο θεμα δανεισμου. Δανεισμος δουλευει οταν χρηματοδοτει πραγματικη παραγωγικη διαδικασια. Αλλα που; Στην Ελλαδα κομπινα και Αγιος ο Θεος(διοτι ειμαστε πολυ χριστιανοι.) Μαλιστα, μπορειτε να περασετε νομο που να απαγορευει το Δημοσιο να δανειζεται επανω απο 70% του ΑΕΠ; Μπορειτε να περιορισετε το δημοσιο στο 25% η λιγωτερο του ΑΕΠ; Για να δουμε εχετε καχονες; Ναι αμε! Καχονες.....
μαρτυριάρης
20/10/2017 23:01
Η Μέι ευχαριστεί τον Καλαούντρη!!!


«Ευχαριστώ» στους 70.000 Ελληνες που ζουν στη Βρετανία, ζητώντας τους παράλληλα να μην την εγκαταλείψουν, λέει η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα». «Πρώτα απ' όλα θέλω να πω "ευχαριστώ" στους 70.000 Έλληνες πολίτες που επέλεξαν να κάνουν τη Βρετανία σπίτι τους. Εκτιμούμε τη σημαντική συνεισφορά τους στον πολιτισμό και στην κοινωνία μας, στα πανεπιστήμια και την οικονομία μας», είπε χαρακτηριστικά η Βρερανή πρωθυπουργός στη συνέντευξή της.


Όπερ και σημαίνει ότι ο Καλαούντρης θα συνεχίξει ανενόχλητος να πλένει πιάτα εις το Χώρα του Μασσάζ εις τον Προστάτη με τη φρούδα ελπίδα ότι έτσι θα πλερώσει εντέλει τον ΕΝΦΙΑ.
Πάταξον μεν (ήτοι λογόκρινέ με), άκουσον δε.
20/10/2017 22:44
Υπάρχουν κάποιοι νοματαίοι τη σήμερις ημέρα (με πρωτεργάτες κάτι τις τύπους στάιλ Ντέιβιντ Άικ) που υποστηρίζουσι ότι ράτσες εξωγήινων με ικανότητα να μετασχηματίζονται παίρνοντας μορφή αθρωπινή έχουν εισβάλει από καιρό και καταστρέφουν τον πολιτισμό μας. Τους αποκαλούν "ερπετοειδή", ήτοι reptilians. Όταν βλέπω τον εικονιζόμενο λεγάμενο μού έρχονται εις το νού αυτές αι θεωρίαι. Θεωρίες τραβηγμένες από τα μαλλιά θα μου πείς, κύριε Ελεγκτά, ενδεχομένως, αλλά -με το χέρι εις την καρδία- το αποκλείεις;;; Δεν τον βλέπεις πώς τυγχάνει να είναι; Τον κόβεις για 100% ανθρώπινο ον;;;
Helene
21/10/2017 12:58
Τ έ λ ε ι ο σχόλιο !!!