Όλα τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το επόμενο έτος εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, με τις προτάσεις να πέφτουν «βροχή» στο τραπέζι των συνομιλιών.

Συγκεκριμένα, μετά την πρόταση για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, όπως τον ξέρουμε σήμερα, με έναν φόρο που θα ονομάζεται «φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας», ξεκίνησαν οι προτάσεις για αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου ο φόρος να γίνει πιο δίκαιος, όπως ζητούν οι φορολογούμενοι.

Το νέο σενάριο που εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομικών είναι η επιβολή «οικογενειακού ΕΝΦΙΑ», για το σύνολο δηλαδή των ακινήτων που έχει στην κατοχή της μια οικογένεια.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει στόχο να φέρει έσοδα μεγαλύτερα των 3,2 δισ. ευρώ που είναι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές (για τον ΕΝΦΙΑ), καθώς θα είναι προοδευτικός και ανάλογα με το πλήθος των ακινήτων που κατέχει κάθε οικογένεια θα αυξάνεται.

Με το συγκεκριμένο μέτρο, η κυβέρνηση θέλει να φορολογήσει όλους όσοι είχαν μεταβιβάσει «εικονικά» τα ακίνητα σε μέλη του στενού τους οικογενειακού περιβάλλοντος για να αποφύγουν τη φορολόγηση.