Στους κόλπους των ευρωπαίων δανειστών και όχι του –συνήθους υπόπτου –ΔΝΤ συζητείται ήδη το ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ ή κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ για το 2018, ρίχνοντας βαριά σκιά στο σενάριο της ομαλής και ταχύτατης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

Οι αρρυθμίες στα δημόσια έσοδα και η κάλυψή τους με τη μέθοδο της αποχής από τις πληρωμές δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τους δανειστές, η σφήνα της αναβάθμισης των F-16 με κόστος 2,4 δισ. δολάρια μπαίνει στο μικροσκόπιο, ενώ οι στόχοι για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% φέτος και 2,4% το 2018 τελούν υπό αναθεώρηση. Η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιεύσει τις νεότερες προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης στις 9 Νοεμβρίου, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα η Eurostat θα δημοσιεύσει –χωρίς αστερίσκους –τις νεότερες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Ολα τα νούμερα, επιδόσεις και προβλέψεις μπαίνουν στο τραπέζι της αξιολόγησης. Το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων το 2018 είναι ψηλά στη λίστα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Για τους Ευρωπαίους, ένας ρεαλιστικός στόχος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης φτάνει έως τον Φεβρουάριο του 2018 και αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τις τρέχουσες εκκρεμότητες και να επικεντρωθεί στις συζητήσεις για το χρέος (εάν γίνουν) και την έξοδο (εφόσον μπορεί να υποστηριχθεί) από το τρίτο πρόγραμμα.

Μετά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο έρχονται οι ιταλικές εκλογές –το αργότερο έως τον Μάιο –και ουδείς εκ των βασικών παικτών του συστήματος θέλει να ασχολείται την περίοδο αυτή με την Ελλάδα.

Ιδανικά δε, το κλείσιμο της αξιολόγησης θα έπρεπε να γίνει πριν από τη συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Το FPD του Κρίστιαν Λίντνερ έχει ήδη διαμηνύσει ότι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας πρέπει να φύγει από τον έλεγχο της καγκελαρίου Μέρκελ, διεκδικώντας με αξιώσεις την καρέκλα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών είναι γνωστό για τις θέσεις του σε σχέση με το Grexit, ενώ θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι συμμετοχή του στη γερμανική κυβέρνηση θα φέρει επιπρόσθετα εμπόδια στην ενδεχόμενη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

«Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση έως τον Φεβρουάριο θα μας αφήσουν στην τύχη μας» εκτιμά πολιτικός παρατηρητής, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο παράτασης του τρίτου προγράμματος πέραν του Αυγούστου 2018.

ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΕΣΑ.Τους τελευταίους μήνες, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση βιώνει μια πρωτόγνωρη στήριξη από τους δανειστές. Επαινοι για την ψήφιση σκληρών μέτρων, δηλώσεις για ανοιχτό δρόμο εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, μεταμνημονιακή επιτήρηση στα μέτρα της Ισπανίας χωρίς ιδιαίτερες προσαρμογές στο ελληνικό φαινόμενο και το ΔΝΤ να διακηρύσσει ότι δεν ζητά πρόσθετα μέτρα. Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τις διατυπώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ μουσική στα αφτιά του.

Το ευχάριστο διάλειμμα από την ερχόμενη εβδομάδα τελειώνει. Η ελληνική κυβέρνηση επιστρέφει σε ρυθμούς αξιολόγησης και παρότι η ατζέντα βρίθει προβληματικών δεσμεύσεων που έχουν μείνει στα χαρτιά –από το Ελληνικό έως τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα και από τις πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ έως την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων –το μεγαλύτερο πολιτικό αγκάθι εντοπίζεται στον κίνδυνο νέων μέτρων.

Τα σχετικά σενάρια διαψεύδονται από το υπουργείο Οικονομικών αλλά οι πληροφορίες επιμένουν πως ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις στους κόλπους των δανειστών. Ενα κενό της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 έχει αρχίσει να συζητείται και τα νεότερα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα οποία αναμένεται να παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο από Δευτέρα στις συναντήσεις με Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ντρούντι και Τζιαμαρόλι, θα βαρύνουν στη λήψη των τελικών αποφάσεων. Το ενδεχόμενο να «σκιστεί» το προσχέδιο του προϋπολογισμού με προβλέψεις για πλεόνασμα 3,57% του ΑΕΠ το επόμενο έτος χωρίς νέα μέτρα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το ίδιο ισχύει και για τα σχέδια διανομής κοινωνικού μερίσματος της τάξεως του 1 δισ. ευρώ τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

«ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ». Οι Βρυξέλλες έχουν στείλει τα μηνύματά τους. Αφήστε τα μερίσματα και πληρώστε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου. Η αιτία των προτροπών δεν είναι άλλη από την ανησυχία για τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, ιδίως μετά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία έδειξαν ότι την επέκταση 0,7% το 2014 ακολούθησε ύφεση 0,2% και 0,3% την επόμενη διετία. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές υποχρεώσεων του Δημοσίου και το φέσι των 6 δισ. ευρώ στους ιδιώτες, άσκησαν πιέσεις κρατώντας το ελατήριο της ανάπτυξης στον πάτο.

Τα στοιχεία τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο υπήρξε επιτάχυνση των πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου υπό τον κίνδυνο να χαθεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ η οποία παραμένει διαθέσιμη από τον ESM έως το τέλος Οκτωβρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι και χθες το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε αποστείλει στον ESM τα απαραίτητα στοιχεία για την άμεση εκταμίευση. Ο χρόνος τελειώνει στις 26 του μήνα όταν συνεδριάζει το EuroWorking Group. Η δόση είναι διαθέσιμη έως τις 31 Οκτωβρίου και τυχόν παρέλευση της προθεσμίας συνεπάγεται την ανάγκη νέας επικύρωσης της διαθεσιμότητάς της από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο μήνας του μέλιτος έχει τελειώσει.