Την προσπάθεια κρατικού ελέγχου μέρους του τραπεζικού συστήματος από μερίδα στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει και η περίπτωση της Τράπεζας Αττικής. Η τράπεζα σχεδιάζει εντός του 2018 να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει απέναντι στον Ενιαίο Μηχανισμό Σταθερότητας (SSM). Ωστόσο και ενώ τόσο η διοίκηση της Τράπεζας όσο και το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος συμφωνούν με την είσοδο ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει και το μάνατζμεντ της τράπεζας, σε παράλληλα επίπεδο από μερίδα στελεχών της κυβέρνησης ασκούνται πιέσεις ώστε να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο. Οι τελευταίοι εισηγούνται να καλυφθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ απο τον… ΕΦΚΑ που αποτελεί σήμερα τον βασικό μέτοχο της τράπεζας.

Βεβαίως κάτι τέτοιο είναι ασυμβίβαστο με τους κανόνες ανταγωνισμού, αφού ο ΕΦΚΑ είναι κρατικός ασφαλιστικός φορέας που δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τράπεζα. Και έτσι το σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει. Σήμερα ο ΕΦΚΑ κατέχει το 50,626% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ 7,908% και το ΤΜΕΔΕ 5,625%.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ. Η πρόθεση της διοίκησης της τράπεζας για αναζήτηση στρατηγικού επενδύτη, η οποία τέθηκε στο τραπέζι από το περασμένο καλοκαίρι, συνάντα εδώ και καιρό την αντίδραση του κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης, ο οποίος και στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που έγινε για το θέμα αυτό προ μηνών βρέθηκε απέναντι με εξίσου υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Η λύση που δόθηκε τότε ήταν να προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, αλλά ταυτόχρονα να διατηρηθεί το ποσοστό  ΕΦΚΑ με τη συμμετοχή του στην αύξηση. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη βρίσκει σημαντικά εμπόδια καθώς, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η συμμετοχή του ΕΦΚΑ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας θα εγείρει θέμα παραβίασης των κοινοτικών κανόνων για τον ανταγωνισμό και κατά συνέπεια παρέμβαση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).