Η δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, που θα λειτουργεί πέρα και έξω από τους ελέγχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν πάντα το όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ. Από το 2015, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δεν έκρυβαν τις προθέσεις τους για τη δημιουργία ενός «πυλώνα» χορήγησης τραπεζικών δανείων υπό τον μανδύα της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, που δεν άργησε όμως να προκαλέσει φόβους και να κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά των ευρωπαϊκών θεσμών για τις πραγματικές οικονομικές και πολιτικές επιδιώξεις του σχεδίου. Με δούρειο ίιππο την Τράπεζα Αττικής, επιχειρήθηκε αρχικά η εφαρμογή εκ των έσω του σχεδίου αυτού, που κόλλησε στους ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΚΤ, ματαιώνοντας έτσι την πρώτη απόπειρα για ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κυβέρνησης.

Σήμερα η κυβέρνηση έχει επανέλθει και με αιχμή του δόρατος τη δημιουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας επιχειρεί να δώσει σάρκα και οστά στις αρχικές επιδιώξεις της. Τον ρόλο του συνονιστή στη διαδικασία αυτή έχει πλέον αναλάβει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου από τον περασμένο Αύγουστο με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι ο ιδρυτικός νόμος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας έχει κολλήσει εξαιτίας και των δεύτερων σκέψεων που έχουν στο μυαλό τους η κυβέρνηση και ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος επιδιώκει η τράπεζα αυτή να μπορεί να παρέχει απευθείας δάνεια σε επιχειρήσεις.

ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ. Το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν συμμερίζονται οι αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές, οι οποίες μάλιστα έχουν διατυπώσει τις αντιρρήσεις τους επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να προχωρήσει. Σύμφωνα με τους θεσμούς, μια τέτοια τράπεζα μπορεί να παρέχει μόνο εγγυήσεις για τη λήψη δανείων και όχι να χρηματοδοτεί απευθείας με δανεισμό επιχειρήσεις στην αγορά, ανταγωνιζόμενη έτσι το υπάρχον τραπεζικό σύστημα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος δανειοδοτήσεων με πολιτικά κριτήρια.

Ενστάσεις πάντως είχαν διατυπωθεί και από τους θεσμούς και για τον ρόλο που θα μπορούσε να έχει το Ταμείο Παρακαταθηκών στο όλο εγχείρημα. Σχέδιο το οποίο επίσης επεξεργαζόταν η κυβέρνηση θέλοντας να συνδέσει το Ταμείο με την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ. Ενα ακόμα πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο υπουργός Οικονομίας αποτελεί και το θέμα της χρηματοδότησής της, καθώς μέχρι σήμερα και παρά τις επαφές που έχουν γίνει δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ξένα κεφάλαια τα οποία θα ενισχύσουν την Αναπτυξιακή Τράπεζα και αυτό παρά τις επαφές που έχει κάνει ήδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.

Επαφές έχουν γίνει με την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γερμανίας (KfW), της Γαλλίας (ΒPI France), της Ιταλίας (Cassa Depositi e Prestiti) και της Βρετανίας (British Business Bank). Ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει προσεγγίσει και τη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, έχει πραγματοποιήσει επαφές με την CPB (China Development Bank) αλλα και το GRULAC (Group of Latin American and Carribbean Countries).