Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ φαίνεται ότι βρίσκονται σε μυστικές συνομιλίες και ετοιμάζονται να συμφωνήσουν να παραταθεί κατά εννέα μήνες η περίοδος κατά την οποία θα παράγουν μειωμένες ποσότητες μαύρου χρυσού, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters και του CNBC.

Εάν κλείσει μια τέτοια συμφωνία, τότε η παραγωγή αναμένεται ότι θα είναι μειωμένη ολόκληρο το 2018. Η Σαουδική Αραβία, που είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, και η Ρωσία, η οποία παράγει τις ίδιες περίπου ποσότητες μαύρου χρυσού αλλά δεν είναι μέλος του Οργανισμού, έχουν συμφωνήσει να κρατήσουν την παγκόσμια ημερήσια παραγωγή μειωμένη κατά 1,8 εκατ. βαρέλια, σε περίπου 31 εκατ. βαρέλια. Εχουν μάλιστα ήδη παρατείνει μια φορά τη σχετική συμφωνία, η οποία ισχύει προς το παρόν μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ο ΟΠΕΚ μπορεί να μην ανακοινώσει συμφωνία για παράταση του ντιλ για μειωμένη παραγωγή στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών του που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, αλλά να περιμένει να κάνει τη σχετική ανακοίνωση στις αρχές του επόμενου έτους. Καθοριστικός παράγοντας για το πότε θα γίνει η ανακοίνωση είναι η πορεία της ζήτησης. Εάν η ζήτηση πετρελαίου παραμείνει ισχυρή, ο ΟΠΕΚ θα μεταφέρει για πιο μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, ώστε να διατηρεί τις καλύτερες προοπτικές για να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή να κινηθούν ανοδικά οι τιμές.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ. Η προοπτική να συνεχιστεί το καθεστώς μειωμένης παραγωγής και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν οδηγήσει σε ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου Brent διαμορφώνονται πλέον πάνω από τα 58 δολάρια, ενώ οι τιμές του αμερικανικού αργού έχουν φτάσει πάνω από τα 52 δολάρια το βαρέλι.

Πάντως οι προβλέψεις στην αγορά διαφέρουν, καθώς άλλες εταιρείες βλέπουν φέτος το πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι και άλλες θεωρούν ότι η υπερπροσφορά μαύρου χρυσού που εξακολουθεί και υπάρχει σε διεθνές επίπεδο θα οδηγήσει τις τιμές στα 45 δολάρια το βαρέλι.