Το καμπανάκι του κινδύνου για πιθανή διόρθωση των τιμών των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο κρούουν πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές στην επέτειο των τριάντα χρόνων από το κραχ της Γουόλ Στριτ, που έμεινε γνωστό ως η Μαύρη Δευτέρα των αγορών.

Οι κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ βρίσκονται ξανά κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, με κινητήρια δύναμη το φθηνό κόστος δανεισμού που εξακολουθούν να προσφέρουν οι κεντρικές τράπεζες, την υψηλή κερδοφορία των εισηγμένων επιχειρήσεων και τις υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για υιοθέτηση μέτρων που θα τονώσουν κι άλλο την οικονομία όπως είναι η μείωση φόρων και η χαλάρωση της εποπτείας των αγορών. Ο δείκτης S7P 500 στις ΗΠΑ έχει ενισχυθεί κατά 14% φέτος, ενώ κοντά σε επίπεδα ρεκόρ κινείται και ο δείκτης Ντάου Τζόουνς. Αντίστοιχα θετική είναι και η φετινή πορεία των αγορών σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Είναι ενδεικτικό ότι η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που συμμετέχουν στον δείκτη S&P 500 έχει φτάσει τα 22,7 τρισ. δολάρια, ποσό που είναι υψηλότερο κατά 3,5 τρισ. δολάρια από τότε που εξελέγη ο Τραμπ.

ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. Η συνεχής άνοδος επί σειρά αρκετών ετών χωρίς σοβαρή διόρθωση και η αβεβαιότητα που υπάρχει ειδικά στις ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα και για τη δημοσιονομική πολιτική που θα αποφασίσει ο Λευκός Οίκος σε συνδυασμό με τους γεωπολιτικούς κινδύνους σε διάφορα μέρη του κόσμου δημιουργούν νευρικότητα σε μερίδα της αγοράς για το ενδεχόμενο εκδήλωσης μιας νέας, έντονα πτωτικής τάσης. Αλλοι παράγοντες πάντως σε δηλώσεις τους σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι πιο καθησυχαστικοί αναφέροντας ότι από το 1987 μέχρι τώρα έχουν ληφθεί πολλά μέτρα προστασία της αγοράς, περιλαμβανομένων και ειδικών ηλεκτρονικών συστημάτων που σταματούν τις μεγάλες πτώσεις ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος να εκτιμηθεί η κατάσταση.

ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΟΙΑ. Οι περισσότερες ανησυχίες έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες εβδομάδες που ο Ντάου Τζόουνς σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο προσδοκώντας νέα καλά νέα από την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Μάλιστα το ράλι έχει πάρει έντονα πολιτική διάσταση, με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνουσίν να προειδοποιεί –στέλνοντας μήνυμα πους πολιτικούς αντιπάλους του Λευκού Οίκου –ότι εάν δεν περάσουν οι φοροελαφρύνσεις, τότε οι αγορές κυρίως στις ΗΠΑ θα πρέπει να προετοιμάζονται για διόρθωση.

Οπως ανέφερε ο ίδιος στο «Πολίτικο», εάν κλείσει η συμφωνία για τη μείωση της φορολογίας οι κεφαλαιαγορές θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα. Εάν όμως δεν προχωρήσουν τα σχέδια αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα δούμε να χάνεται σημαντικό μέρος από τα κέρδη που έχουν καταγραφεί, πρόσθεσε.

Αρα, αναρωτιούνται οι συντάκτες του Reuters, μπορεί να ξανασυμβεί μια Μαύρη Δευτέρα όπως εκείνη της 19ης Οκτωβρίου του 1987, όταν ο Ντάου Τζόουνς υποχώρησε κατά 22,6%; Η σύγχρονη τεχνολογία συναλλαγών, οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χρηματιστηρίων και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται πλέον η διαχείριση των επενδυτικών κεφαλαίων καθιστούν μάλλον απίθανη μια επανάληψη της Μαύρης Δευτέρας, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, συμπληρώνοντας πάντως ότι ορισμένοι πιο συντηρητικοί επενδυτές αρνούνται να αποκλείσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.