Οι μετανάστες στην Ιταλία παράγουν υψηλότερο ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας σε σύγκριση με το συνολικό ΑΕΠ της Ουγγαρίας ή σχεδόν το τριπλάσιο σε σύγκριση με εκείνο της Κροατίας, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στη Ρώμη.

Οι περίπου 5 εκατομμύρια μετανάστες που διαμένουν νομίμως στην Ιταλία παρήγαγαν το 2016 περίπου 131 δισεκατομμύρια, από τα 1,670 τρισεκατομμύρια του ιταλικού ΑΕΠ, έναντι 112 δισεκατομμυρίων που ανέρχεται το ουγγρικό ΑΕΠ ή 46 δισ. του ΑΕΠ της Κροατίας, καταδεικνύει η μελέτη που διεξήγαγε το Ιδρυμα Leone Moressa, βάσει των στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

«Επιδιώκουμε με αυτήν τη μελέτη να απαλείψουμε τις προκαταλήψεις και να συμβάλουμε να διεξαχθεί αντικειμενική συζήτηση που θα βασίζεται σε γεγονότα και στοιχεία» ανέφερε ο επιστημονικός διευθυντής του ιδρύματος, ο καθηγητής οικονομίας Στέφανο Σολάρι.

«Η χώρα γερνάει… »

Στην Ιταλία, «η παρουσία των εισερχόμενων μεταναστών αντιπροσωπεύει απαραίτητη εργατική δύναμη σε πολλούς τομείς» υπογραμμίζεται στην έκθεση, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία «είναι χώρα που γερνάει καθώς καταγράφονται 7 γεννήσεις για 11 θανάτους ανά 1.000 κατοίκους».

Οπως σημείωσε ο καθηγητής Σολάρι, «στον κατασκευαστικό τομέα, τον ξενοδοχειακό τομέα, τη γεωργία ή την εστίαση», οι μετανάστες αντιπροσωπεύουν το 17%- 18% του εργατικού δυναμικού, ενώ δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 8,3% του πληθυσμού.

Οι φόροι που καταβάλλουν στην Ιταλία, ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2016, δεν είναι πολύ υψηλοί διότι σε γενικές γραμμές λαμβάνουν χαμηλούς μισθούς και συχνά απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής, ωστόσο οι ασφαλιστικές εισφορές τους, που είναι υποχρεωτικές για όλους στη χώρα, ανέρχονται στα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι μετανάστες δεν απασχολούνται μονάχα ως μπέιμπι σίτερ, υπηρέτριες ή οικοδόμοι: 571.255 επιχειρήσεις το 2016 διευθύνονταν από αλλοδαπούς, αριθμός αυξημένος κατά 25,8% σε σύγκριση με το 2011 κι ενώ το ίδιο διάστημα ο αριθμός των ιταλικών επιχειρήσεων κατέγραψε πτώση 2,7%.

Κάνουν διαφορετικές δουλειές

Εξάλλου, οι μετανάστες προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια και στις χώρες προέλευσής τους: το 2016 έστειλαν περίπου 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ στις χώρες καταγωγής τους, ποσό μεγαλύτερο από τις κρατικές επιδοτήσεις για την ανάπτυξη στην Ιταλία.

Η έκθεση τονίζει επιπλέον ότι η εργασία των μεταναστών «δεν είναι ανταγωνιστική σε σχέση με εκείνη των Ιταλών αλλά συμπληρωματική».

«Οι Ιταλοί και οι αλλοδαποί κάνουν διαφορετικές δουλειές: μεταξύ των μεταναστών μονάχα το 11% διαθέτει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 31% μεταξύ των νεαρών Ιταλών» σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ακόμα κι όταν διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου, οι ξένοι «υποχρεώνονται να θυσιάσουν μέρος του ανθρώπινου κεφαλαίου τους» διότι είτε δε μιλούν τη γλώσσα είτε το πτυχίο τους δεν αναγνωρίζεται, υπογραμμίζει ο Σολάρι.