Η Ελβετία θα αρχίσει από το 2020 να μοιράζεται με άλλες χώρες πληροφορίες για τις δραστηριότητες πολυεθνικών που λειτουργούν στο έδαφός της, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ευκολότερα φαινόμενα φοροδιαφυγής από τέτοιες εταιρείες.

Τα νέα αυτά μέτρα έχουν ως στόχο να υποχρεώσουν περισσότερες από 200 μεγάλες εταιρείες που φορολογούνται σήμερα με χαμηλούς συντελεστές να παρουσιάζουν οικονομικά στοιχεία χωριστά για κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται. Οι Αρχές, περιλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέλουν να δουν από τα στοιχεία αυτά τις χώρες από τις οποίες κάθε μεγάλη εταιρεία έχει έσοδα, αλλά και πού κάθε τέτοια εταιρεία πληρώνει φόρους και πόσους.

Στόχος της συνεργασίας των χωρών είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο οι πολυεθνικές να έxουν έσοδα και κέρδη σε μια χώρα τα οποία στη συνέχεια τα μεταφέρουν σε άλλη χώρα με χαμηλότερη φορολογία, με στόχο να καταβάλλουν λιγότερους φόρους.

Στην Ελβετία δραστηριοποιούνται σήμερα πολλές πολυεθνικές, καθώς η χώρα προσφέρει μια από τις χαμηλότερες φορολογίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελβετία δραστηριοποιούνται πολυεθνικές που πληρώνουν φόρους από 7,8% έως 12% – πολύ χαμηλότεροι από τους φόρους που πληρώνουν άλλες εταιρείες. Η κανονική φορολογία επιχειρήσεων στην Ελβετία κυμαίνεται από 12% έως 24%.

ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ. Επειτα από παγκόσμιες πιέσεις, η ελβετική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα κάνει προσπάθειες για αύξηση της διαφάνειας σε οικονομικά θέματα. Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει από την κατάργηση του αυστηρού απορρήτου που ίσχυε μέχρι πρόσφατα για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, ειδικά ύστερα  από μεγάλα πρόστιμα που επέβαλαν οι αμερικανικές Αρχές σε ελβετικές τράπεζες.

Ταυτόχρονα, χώρες όπως η Γαλλία έχουν προτείνει να φορολογούνται οι πολυεθνικές με βάση τον τζίρο και όχι τα κέρδη. Η πρόταση αυτή υποστηρίζεται από αρκετές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν και πολλές διαφωνίες. Χώρες της ΕΕ που προσφέρουν ευνοϊκό καθεστώς φορολογίας σε πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο έδαφός τους είναι μεταξύ άλλων η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.