Το μεγαλύτερο έργο επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα, υλοποιεί ο όμιλος ΟΤΕ.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η διοίκηση του ΟΤΕ, μέσα σε διάστημα περίπου οχτώ μηνών, ο Όμιλος ΟΤΕ ανέβασε τον αριθμό των καμπινών που είναι συνδεδεμένες με οπτικές ίνες σε σχεδόν 13.000, ολοκληρώνοντας με επιτυχία το πλάνο που είχε καταθέσει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την Α’ φάση του κανονισμού «Δικτύων Νέας Γενιάς».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το δίκτυο του OTE «να είναι σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, με συνολικό μήκος διαδρομής 43.000 χιλιόμετρα», προσθέτει η διοίκηση του Οργανισμού.

Επιπλέον, ο Όμιλος ανακοίνωσε ότι θα φέρει τις οπτικές ίνες σε ακόμη περισσότερες γειτονιές της χώρας, αναβαθμίζοντας περίπου 3.000 νέες καμπίνες, καθώς εγκρίθηκε από την ΕΕΤΤ η πρότασή του και για την Γ’ φάση του ανονισμού «Δικτύων Νέας Γενιάς», με περιθώριο ολοκλήρωσης τους 23 μήνες.

Με την ολοκλήρωση του έργου, περίπου 2,9 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε 650 πόλεις, κωμοπόλεις και οικισμούς σε όλη την Ελλάδα, θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυο του OTE για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες Internet μέσω οπτικών ινών, που αντιστοιχεί σε πάνω από το 60% των συνδέσεων της χώρας.

«Υλοποιούμε το μεγαλύτερης έκτασης έργο αναβάθμισης τηλεπικοινωνιακών υποδομών των τελευταίων δεκαετιών, τοποθετώντας οπτικές ίνες σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ και πρόσθεσε: «Χρόνια τώρα, επενδύουμε σε δίκτυα οπτικών ινών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την ευρυζωνικότητα».

Σημειώνεται, ότι με βάση τα στοιχεία του Ομίλου ΟΤΕ, οι επενδύσεις του σε οπτικές ίνες και δίκτυα νέας γενιάς ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ το επενδυτικό πλάνο έως το 2020 ανέρχεται σε επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ.

Σήμερα, το δίκτυο περιλαμβάνει 34.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών στο δίκτυο κορμού και 9.000 χιλιόμετρα στο δίκτυο πρόσβασης, ενώ θα επεκταθεί περαιτέρω στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πλάνου της Γ’ φάσης του κανονισμού της ΕΕΤΤ. Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει επίσης δίκτυο οπτικών ινών με μήκος διαδρομής 12.000 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband. Τελικός στόχος και αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων του Ομίλου ΟΤΕ είναι η οπτική ίνα να φτάσει στο σπίτι (Fiber to the Home).