Σε πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων προσανατολίζεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα και η Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει την πώληση πακέτου κόκκινων δανείων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της, το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας – όπως και στη Eurobank που προχώρησε πρώτη σε πώληση κόκκινων δανείων – το πακέτο θα αφορά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει η πώληση να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ. Στο πακέτο των δανείων αυτών η Εθνική σκοπεύει να περιλάβει καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις, αλλά και κάρτες που έχουν ήδη καταγγελθεί ή παρουσιάζουν μεγάλη καθυστέρηση. Επιπλέον, σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία οι δανειολήπτες δεν έχουν πληρώσει εδώ και χρόνια. Αν και το πακέτο των κόκκινων δανείων που ετοιμάζεται να πουλήσει η Εθνική θεωρείται μεγάλο, δεν αναμένεται να επιβαρύνει τον ισολογισμό της, καθώς η τράπεζα έχει σχηματίσει ήδη υψηλές προβλέψεις, ενώ μεγάλο τμήμα των δανείων αυτών έχει διαγραφεί. Πάντως η τιμή που θα προσφέρουν όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την αγορά των δανείων θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το ύψος της αξίας των δανείων που τελικά θα πωληθούν. Για τον σκοπό αυτό  σύντομα αναμένεται να αρχίσουν διερευνητικές επαφές με funds που τοποθετούνται στην αγορά των κόκκινων δανείων.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στόχο μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2018 να έχουν προχωρήσει στην πώληση περίπου 5 – 6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των κινήσεών τους για την απομοίωση των κόκκινων χαρτοφυλακίων τους.

Η πρώτη τράπεζα που άνοιξε τον κύκλο των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν η Eurobank, η οποία προχώρησε σε πώληση δανείων 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Ωστόσο και οι άλλες τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν την πώληση κόκκινων δανείων το επόμενο διάστημα.

Η Πειραιώς προσανατολίζεται στην πώληση καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων ακόμα και με εγγυήσεις ακινήτων, ενώ η Alpha Βank ετοιμάζεται να πουλήσει πακέτο με καταγγελμένα καταναλωτικά δάνεια.