Κίτρινη κάρτα έναντι του ενδεχομένου να αποφασίσει η Αθήνα, όπως πέρσι, να διοχετεύσει το όποιο δημοσιονομικό πλεόνασμα επιτύχει σε παροχές όπως το κοινωνικό μέρισμα, βγάζουν οι Βρυξέλλες, λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα επιστροφή της τρόικας. Καλά ενημερωμένες κοινοτικές πηγές σημείωναν χθες ότι κατά την άποψη των δανειστών η ορθότερη για την Ελλάδα επιλογή θα ήταν η συνέχιση της εξόφλησης των χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα η οποία, σημειώνουν, έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της ανάπτυξης και όχι η εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης των νοικοκυριών. Πρόκειται για επισημάνσεις που έρχονται μια μέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ότι η κυβέρνηση προτίθεται να διανείμει κοινωνικό μέρισμα 1.000 ευρώ σε 1 εκατομμύριο δικαιούχους.

Από την άλλη στις Βρυξέλλες κυριαρχεί η αντίληψη ότι η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα του ESM και να ανακτήσει σταδιακά πρόσβαση στις αγορές.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΜΕΣΑ. Σημείο – κλειδί για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το ελληνικό πρόγραμμα ώς τις 20 Αυγούστου 2018 (οπότε παύουν οι χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων ούτως ώστε στις αρχές Ιανουαρίου να επικυρωθεί η συμφωνία από τα εθνικά Κοινοβούλια και η επόμενη εκταμίευση να αποδεσμευτεί ώς τον Φεβρουάριο. Για τις Βρυξέλλες η «τελική συμφωνία» θα ήταν ιδανικό να επιτευχθεί γύρω στον Ιούνιο ενώ δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ρευστότητας περί τα 8 δισ. ευρώ ώς το τέλος του προγράμματος.

Σχετικά με τη ρευστότητα του ελληνικού κράτους, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και ότι τα επόμενα δέκα χρόνια μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα χρειάζεται σχετικά χαμηλά ποσά για να εξυπηρετήσει το χρέος της (περίπου 10 δισ. ευρώ τον χρόνο).

Σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς 2017 και 2018, στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να εκπληρώσει τον στόχο 1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να το διατηρήσει τα επόμενα έτη. Ως εκ τούτου εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για να εκπληρώσει τους στόχους.

ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ. Οσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το πιο σημαντικό προαπαιτούμενο είναι η στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σημαντική πρόκληση είναι για τις Βρυξέλλες η μεταρρύθμιση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και οι πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στην αγορά φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων oι Βρυξέλλες αναμένουν να διευθετηθεί το ζήτημα της στελέχωσής του και το θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας.

Τέλος, για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τη δεύτερη αξιολόγηση, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ώς τις 22-24 Οκτωβρίου. Το ποσό των 800 εκατ. είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση ώς τις 31 Οκτωβρίου.