Πιο σκληρός από ποτέ γίνεται ο ανταγωνισμός της Airbus με την αμερικανική Boeing καθώς η ευρωπαϊκή εταιρεία συμφώνησε να αγοράσει πλειοψηφικό ποσοστό στο πρόγραμμα κατασκευής αεροσκαφών σειράς CSeries της καναδικής Bombardier.

Τα αεροσκάφη αυτά υπόσχονται μεγάλες οικονομίες κλίμακος, αλλά οι παραγγελίες μέχρι τώρα είναι λίγες επειδή έχουν δημιουργηθεί αμφιβολίες για το μέλλον του προγράμματος, όπως σημειώνει το Reuters.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς 300% στα αεροσκάφη CSeries επειδή η Boeing παραπονέθηκε ότι η Bombardier έλαβε παράνομες επιδοτήσεις για την κατασκευή τους και ότι τα πουλά κάτω από το κόστος.

Τώρα, με τη συμφωνία, τα αεροσκάφη αυτά θα μπορούν να κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Airbus στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Με την κίνηση αυτή Ευρωπαίοι και Καναδοί ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να αποφύγουν την επιβολή δασμών, αφού τα αεροσκάφη θα κατασκευάζονται σε αμερικανικό έδαφος και ότι θα απογειωθούν οι πωλήσεις. Επίσης οι δύο εταιρείες «πουλάνε» το γεγονός ότι με το ντιλ θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε έδαφος των ΗΠΑ.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Με βάση τη συμφωνία, η Airbus θα αποκτήσει το 50,01% του προγράμματος κατασκευής των CSeries χωρίς να καταβάλει αρχικά κάποιο τίμημα. Το αντάλλαγμα θα είναι η τεχνική υποστήριξη και η υποστήριξη στις πωλήσεις που θα προσφέρει για τα αεροσκάφη αυτά. Για την εξέλιξη της οικογένειας CSeries έχει γίνει επένδυση 6 δισ. δολαρίων από την Bombardier. Εδώ και 18 μήνες η Bombardier δεν έχει λάβει παραγγελία για τα αεροσκάφη αυτά που μπορούν να μεταφέρουν από 110 έως 130 επιβάτες. Τώρα όμως οι ελπίδες της εταιρείας έχουν αναπτερωθεί και εκτιμά ότι σύντομα το προϊόν της θα ακολουθήσει νέα θετική πορεία στην αγορά. Η συμφωνία με την Airbus αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018. Οι δύο εταιρείες είχαν προσπαθήσει να συνεργαστούν και το 2015 στο πλαίσιο προγράμματος στρατηγικής συμμαχίας. Οι δύο πλευρές αρνήθηκαν ότι το νέο ντιλ έγινε λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στην καναδική εταιρεία η προσφυγή της Boeing.