Στα χέρια των φορο-ελεγκτών στην Αθήνα βρίσκονται τα πρώτα στοιχεία για φορολογούμενους με καταθέσεις και χρηματοικονομικά προϊόντα στο εξωτερικό, τα οποία έστειλαν στην Ελλάδα χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της εφαρμογής συμφωνιών αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.

Τα στοιχεία, όπως αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, αφορούν χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς φορολογουμένων του 2016.

«Τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία τα αξιολογεί για να εντοπίσει τους παραβάτες», είπε η υφυπουργός Οικονομικών και ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή ότι και η Ελλάδα, από την πλευρά της, έχει αποστείλει τα αντίστοιχα στοιχεία στις αντισυμβαλλόμενες χώρες.

Επίσης ανέφερε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα διαβιβαστούν στην Ελλάδα και τα στοιχεία για τις πολυεθνικές στη βάση αντίστοιχων συμφωνιών, ενώ μέχρι το τέλος του 2017 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει στη διάθεση της και τα στοιχεία από τις ΗΠΑ.

«Η συνεργασία μεταξύ των κρατών είναι αποφασιστικής σημασίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και κρίσιμο στοιχείο αυτής της συνεργασίας είναι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, και αυτό ακριβώς διασφαλίζουμε με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο», είπε η κ. Παπανάτσιου και προσέθεσε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο στο κομμάτι της αυτόματης ανταλλαγής και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μπορεί και οφείλει να αξιοποιήσει αυτές τις πληροφορίες που θα αποκτήσει ώστε να εντοπίσει φοροφυγάδες και να τους υποχρεώσει να πληρώσουν τους φόρους που δεν πλήρωσαν, αλλά και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη, στις περιπτώσεις που απαιτείται από τη νομοθεσία.

Ανταλλαγή πληροφοριών

Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών (CRS) αποτελεί το νέο υπερ-όπλο των φοροελεγκτών στην αποκάλυψη του «μαύρου» χρήματος που κρύβεται σε φορολογικούς παραδείσους και στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης.

Το σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών, είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα μέσω της οποία ανταλλάσσονται πληροφορίες από τη χώρα προέλευσης των εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων, στη χώρα της φορολογικής κατοικίας.

Το σύστημα «ρίχνει» τα σύνορα του τραπεζικού απορρήτου σε πρώτη φάση από φέτος σε 21 χώρες, και το δεύτερο μεγάλο βήμα γίνεται την 1η Ιανουαρίου 2018 με τη συμμετοχή 38 επιπλέον χωρών, καταρρίπτοντας ακόμα και το άβατο των ελβετικών τραπεζών.

Το νέο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών περιορίζει δραστικά τα περιθώρια να κρύψει κάποιος χρήματα, δεδομένου ότι μετέχουν οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, ακόμα και εκείνες με παράδοση στην τραπεζική «διακριτικότητα» (Ελβετία από το 2018) και φορολογικοί παράδεισοι (Λιχτενστάιν, οι Νήσοι Κέιμαν, Μπαχάμες).

Οι ελληνικές φορολογικές αρχές έχουν ενημέρωση για κάθε λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Έλληνες πολίτες στις 31 Δεκεμβρίου 2016 σε πολλές χώρες, από την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν μέχρι τις Βερμούδες, τις Σευχέλες, τα νησιά Κέιμαν, το Μεξικό και τη Νότια Αφρική.