Οι αερομαχίες μεταξύ της Airbus και της αμερικανικής Boeing με έπαθλο την κυριαρχία στους αιθέρες συνεχίζονται καθώς η ευρωπαϊκή εταιρεία απέκτησε την Τρίτη τον έλεγχο της παραγωγής των αεροσκαφών CSeries της καναδικής Bombardier.

Τα αεροσκάφη CSeries έχουν βρεθεί στο επίκεντρο διαμάχης της Boeing με την Bombardier καθώς η πρώτη έκανε προσφυγή στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ κατηγορώντας τους καναδούς για παράνομες επιδοτήσεις και για πωλήσεις κάτω από την τιμή του κόστους. Στη συνέχεια το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πήρε το μέρος της Boeing και απειλεί την Bombardier με την επιβολή δασμών 300% που ουσιαστικά κάνουν μη ανταγωνιστικό το μοντέλο της στην αγορά.

Τώρα όμως με το ντιλ που έκλεισε η Airbus τα αεροσκάφη CSeries θα μπορούν να κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της ευρωπαϊκής εταιρείας στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, κίνηση που φαίνεται ότι επιτρέπει την παράκαμψη της επιβολής δασμών. Επίσης οι δύο εταιρείες «πουλάνε» το γεγονός ότι με το ντιλ θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε έδαφος των ΗΠΑ.

Με βάση τη συμφωνία η Airbus θα αποκτήσει το 50,01% του προγράμματος κατασκευής των CSeries χωρίς να καταβάλλει αρχικά κάποιο τίμημα. Το αντάλλαγμα θα είναι η τεχνική υποστήριξη και η υποστήριξη στις πωλήσεις που θα προσφέρει για τα αεροσκάφη αυτά. Για την εξέλιξη της οικογένειας CSeries έχει γίνει επένδυση 6 δις. δολαρίων από τη Bombardier.

Εδώ και 18 μήνες η Bombardier δεν έχει λάβει παραγγελία για τα αεροσκάφη αυτά που μπορούν να μεταφέρουν από 110 έως 130 επιβάτες. Τώρα όμως οι ελπίδες της εταιρείας έχουν αναπτερωθεί και εκτιμά ότι σύντομα το προϊόν της θα ακολουθήσει νέα θετική πορεία στην αγορά.

Η συμφωνία με την Airbus αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018. Οι δύο εταιρείες είχαν προσπαθήσει να συνεργαστούν και το 2015 στα πλαίσια προγράμματος στρατηγικής συμμαχίας. Οι δύο πλευρές αρνήθηκαν ότι το νέο ντιλ έγινε λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στην καναδική εταιρεία η προσφυγή της Boeing.