Στο προσκήνιο έρχεται ξανά το θέμα των κόκκινων δανείων των τραπεζών της Ιταλίας, μετά την παρουσίαση νέων αυστηρών κανονισμών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το πώς οφείλουν να διαχειριστούν αυτά τα μη εξυπηρετούμενα χρέη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης.

Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της ΕΚΤ (SSM) με επικεφαλής την Ντανιέλ Νουί ζητά από τις τράπεζες να κάνουν πιο αυστηρές προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα χρέη. Η κίνηση αυτή πλήττει περισσότερο τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους κόκκινα δάνεια ύψους άνω των 300 δισ. ευρώ. Σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες που εποπτεύει ο SSM τα κόκκινα δάνεια εκτιμάται ότι αγγίζουν το 1 τρισ. ευρώ.

Οπως προειδοποίησε χθες η Standard & Poor’s, οι ιταλικές τράπεζες είναι περισσότερο από όλες τις άλλες εκτεθειμένες στους νέους κανονισμούς περί μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΕΚΤ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τις τράπεζες αυτές σε μείωση των χορηγήσεων προς νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, πιστεύει ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων.

η κυβερνηση αντιδρα. Κριτική στους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς έχει ασκήσει επίσης η κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία έχει επιτεθεί με σφοδρότητα στην ΕΚΤ για το θέμα αυτό, υποστηρίζοντας ότι οι αυστηρότερες προβλέψεις θα πλήξουν την ανάπτυξη, αφού θα γίνει πιο δύσκολος ο δανεισμός.

Η Standard & Poor’s από την πλευρά της προβλέπει ότι έως το 2019 οι τράπεζες της Ιταλίας θα έχουν πουλήσει προβληματικά δάνεια συνολικού ύψους έως 120 δισ. ευρώ. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές και οι πωλήσεις των δανείων γίνουν στις τρέχουσες τιμές, τότε πολλές τράπεζες σε χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία μπορεί να χρειαστεί να λάβουν μέτρα για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, σύμφωνα με το Reuters.

Για το θέμα έχει παρέμβει και η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας που έχει πάρει, ανεπίσημα τουλάχιστον, το μέρος της Ρώμης. Παράγοντες της κεντρική τράπεζας της Ιταλίας έχουν προειδοποιήσει ότι εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας αναγκαστούν να πουλήσουν κόκκινα δάνεια σε πολύ χαμηλές τιμές όπως οι τρέχουσες, τότε μπορεί να δεχθούν ισχυρό πλήγμα οι ισολογισμοί τους. Οι εξελίξεις αυτές έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είναι Ιταλός.

Ο Ντράγκι και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει τώρα να εξετάσουν τις προτάσεις που έχει κάνει για το θέμα ο SSM. Η Νουί από την πλευρά της έχει υποσχεθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα θα φέρει σύντομα το θέμα σε δημόσια διαβούλευση.